У цей день православна церква вшановує пам'ять Іоанна Златоуста — архієпископа Константинопольського, який жив у 4-5 століттях і шанованого в якості одного з трьох Вселенських святителів і вчителів (нарівні зі святими Василем Великим і Григорієм Богословом). Інші назви свята: «Іоанн Златоуст», «Златоуст».

Іоанн був родом з Антіохії, він – син чиновника, тому отримав гарну освіту і рано почав вивчати Святе Письмо. Скоро він став християнином, а потім ченцем. Його вважали гідним кандидатом, щоб стати єпископом, але Іоанн вирішив жити в пустелі. Коли він повернувся в Антіохію його висвятили в пресвітери, і він став чудовим проповідником. Златоустом назвала його паства. У 397 році він став патріархом Константинополя.

Іоанн Златоуст, фото: К Истине
Іоанн Златоуст, фото: К Истине

Чого не можна робити 26 листопада

Ні в якому разі не можна бити дитину в цей день, інакше захворієте. Також постарайтеся не йти на авантюри. А якщо знайдете гроші, то не варто забирати їх собі, віддайте жебракам, і святий дасть вам ще більше грошей у майбутньому. Є найважливіша заборона в цей день не можна базікати погане, багато говорити, брехати і обмовляти. Якщо це зробити, то можете покритися гнійниками або у вас зсохнуться кінцівки, та й неприємності чекають не тільки вас, але і ваших близьких. Не сваріться і не з'ясовуйте стосунки, інакше Бог не послухає ваші молитви.

Народні прикмети на 26 листопада

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо у цей день поривчастий вітер затихає тільки до вечора, то в найближчі дні можна очікувати потепління.
  • Вдень почалася снігова буря – вночі буде мороз.
  • Випало багато снігу – до урожаю зернових на майбутній рік.
  • Зірки мерехтять яскраво – буде сніжна і вітряна погода.
  • Чумацький Шлях добре видно – до холоднечі.
  • Якщо на Златоуста розкаркались ворони – то бути швидкій відлизі.
  • Зайці тікають із лісу – буде холоднеча.
  • Народжені 26 листопада зазвичай доживають до глибокої старості. Носити їм слід шпінель.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.