В церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола від 12-ти, євангеліста Левія Матвія. Інші назви свята: «Матвій», «Матвій – зима відпітній», «Зима пітніє». Прізвисько «Зима відпітній» день отримав за те, що 29 листопада часто бували відлиги. Також називали день Матвієм Вітродуєм, так як часто дув дуже сильний і холодний вітер.

Спочатку Левій Матвій був митарем, тобто збирав мита. Христос покликав його з собою, і багато для нього змінилося. Далі про апостола відомо мало, тільки те, що його стратили в римської фортеці Апасарос за проповідь. Вважається, що саме Левій Матвій написав арамейською Євангеліє від Матвія.

День Левія Матвія, фото: dic.academic.ru
День Левія Матвія, фото: dic.academic.ru

Чого не можна робити 29 листопада

У цей день небажано важко працювати. Не надягайте червоне і не дивіться у дзеркало, якщо не хочете накликати на себе біду. А якщо випадково наділи річ навиворіт, то краще з дому не виходити, вас очікують неприємності. Слухайте поради тільки кровних родичів, адже чужі можуть вам збрехати. Не сідайте на стіл, щоб до вас не прийшла біда, і не свистіть, щоб не закликати в дім тарганів. І ні в якому разі не ходіть в одній шкарпетці, черевику, або панчосі. За прикметами так ви можете накликати смерть на батьків.

Народні прикмети на 29 листопада

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо Матвіїв день холодний – зима буде люта. Якщо ж день теплий дощовий – зима буде тепла і м'яка.
  • Випав в цей день сніг не розтане до повені.
  • Якщо дме сильний вітер, то зима буде з хуртовинами.
  • Якщо хмари по небу пливуть низько, то скоро настане студена погода.
  • Якщо в напрямку сильного вітру кинути жменьку сирої крупи, то вітер швидко стихне.
  • Народжені 29 листопада піддаються різним випробуванням, але з честю з них виходять. Носити їм слід лазурит.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.