Експорт продуктів з України в країни Євросоюзу досяг 33% і продовжує збільшуватися. Серед шістки лідерів ЄС з імпорту української аграрної та харчової продукції виявилася Німеччина.

В даний момент в Німеччину Україна експортує аграрної та харчової продукції на приблизну суму в 600 млн. доларів у рік. В основному це хлібні зернові культури і м'ясо птиці. Але після того, як було підписано угоду про асоціацію з ЄС, експортувати стали і інші продукти.

Продкеты в Німеччині, Fresher
Продкеты в Німеччині, Fresher

Ольга Ходаківська, заступник директора Інституту аграрної економіки, розповідає, що масло стали експортувати в 10 разів більше. Частіше стали возити з України в Німеччину мед, консервовані овочі та фрукти, морозиво.

Ходаковська додає, що останнім часом стали возити продукти, які до цього в Німеччину не експортували зовсім: малину, печериці, горіхи.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"В України є значний потенціал експортувати черешні, дині, кавуни, лохину, суниці, журавлину і навіть такі екзотичні плоди, як ківі, що їх стали вирощувати сільські господарства на заході України", - пояснює Ходаковська.

Покупка їжі, РИА Новости Украина
Покупка їжі, РИА Новости Украина

Ходаковська розповідає, що німецький ринок продовольчих продуктів: "Напівзакритий не лише щодо українських, а й і інших виробників". У Німеччині для місцевих фермерів є дотації, продуктів німецького виробництва в достатку. Однак, навіть такий розвинений ринок не може задовольнити всі запити покупця.

Найчастіше в Німеччину завозять аграрну сировину, щоб німці потім самі виробляли продукти і створювали нові робочі місця у своїй країні. Ходаковська зазначає, що і з цієї ситуації є вихід:

"Водночас, вироблені без консервантів українські соки, джеми та желе вже користуються популярністю в Німеччині. Тому українцям слід шукати в Німеччині свої ніші".

Продукти, inosmi.ru
Продукти, inosmi.ru

Ціни на їжу в Німеччині одні з найнижчих в Європі, тому що німці воліють витрачати більше грошей на подорожі, ніж на продукти. При цьому німецький ринок залишається найбільшим ринком Європи, повідомляє представник німецької компанії J. M. Wirtschaftsberatungsgesellschaft und Handels GmbH Томас Шіманн.

За словами Шіманна, українці можуть експортувати товари німецьким роздрібним мережам, але це буде непросто. В даний момент у Німеччині дрібні торгові магазини поглинають великі супермаркети: Rewe, Aldi, Metro, Lidl та інші. Їх внутрішні правила потрібно добре знати українцям, щоб налагодити експорт. Контракти і умови в кожній з цих мереж сильно відрізняються, тому їх треба уважно вивчати і відповідати їх вимогам.

Нагадаємо, раніше їсти і не товстіти: як схуднути до Нового року і не катувати себе дієтами.

Також Знай.uа писав, що АТБ годує українців тухлої білою штукою прямо з підлоги: кадри цього нахабства.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що зелень, яйця, тунець і м'ясо: вчені склали список найбільш небезпечних продуктів для здоров'я.