Кабмін доручив 27 листопада Мінсоцполітики розробити законопроект про запровадження обов'язкової накопичувальної пенсії, а також подати пропозиції про систематизацію надбавок, підвищень і доплат. Про це йдеться у звіті Мінсоцполітики, який представили на засіданні уряду, пише "Страна".

У відомстві пропонують підвищити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) і впровадити якісь "корпоративні пенсії". Також серед ідей – скасування певних надбавок для оптимізації. Але головним нововведенням є відв'язування пенсій від прожиткового мінімуму та прив'язка до "базової величини", яка буде визначатися щорічно урядом.

За оцінкою Мінсоцполітики, витрати держави на пенсії, доплати, пільги до кінця 2019 року складуть близько 124 млрд грн, у 2018 році цей показник був 99,4 млрд грн, а в 2016 - 64,8 млрд грн.

Українські пенсіонери, фото: REUTERS
Українські пенсіонери, фото: REUTERS

Пенсія за рахунок роботодавців

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Йдеться про працівників шкідливих виробництв – шахтарів, металургів, тих, хто працює у доменних печей, персонал хімпрому та інших. Вони виходять на заслужений відпочинок без прив'язки до віку і отримують підвищену пенсію.

Скоро для таких підприємств введуть поняття "корпоративних пенсій" (обов'язкова накопичувальна система за рахунок працедавців). На думку експертів, така система може призвести до додаткового податкового навантаження, що загрожує економіці. Крім того, "шкідливі" підприємства переживають не кращі часи.

Пенсіонери, фото: podrobnosti.ua
Пенсіонери, фото: podrobnosti.ua

Ревізія доплат

Ще одна проблема з пенсіями – держава вводить одні надбавки, не проаналізувавши ефективність інших, у результаті вони часто плутаються. Тому пропонується "удосконалити" механізм визначення надбавок, переглянути існуючі доплати на предмет скасування "однотипних" і "неефективних".

Нагадаємо, військових хочуть включити у загальну пенсійну систему.

Як повідомляв портал Знай.uа, пенсіонерам пообіцяли перерахунок у грудні.

Також портал Знай.uа писав, що українцям перерахують борги за комуналку.