В церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Григорія Чудотворця, єпископа Неокесарійського. Інші назви свята: «Григорій», «Нікон», «Зустріч Сівера», «Предзим'я». Зимвказником день називався тому, що визначав яка буде погода взимку. У народі його прозвали Сівером, так як в ці дні починав дути холодний північний вітер.

Григорій жив у 3 столітті в Неокесарії в сім'ї язичників, але в дорослому віці прийняв християнство. Він став вести благочестиве життя в чистоті і невинності. Потім пішов у пустелю, де хотів прожити до смерті. Але він став єпископом рідного міста. За допомогою цієї посади Григорій зробив багато хороших справ і особливо прославився чудесами. Він зцілював хворих, примиряв ворогуючих і виганяв бісів.

Григорій Чудотворець, фото: hram-olgi
Григорій Чудотворець, фото: hram-olgi

Чого не можна робити 30 листопада

В цей день постарайтеся, як тільки можна, захиститися від порчі і пристріту. Не слухайте пліток. Ні в якому разі не міряйте чужу каблучку, інакше будете нещасні в шлюбі. І не забувайте, що зараз Різдвяний піст, тому постарайтеся не грішити і дотримуватися правил харчування.

Народні прикмети на 30 листопада

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо у цей день погода хороша, то зима буде м'якою.
  • Якщо на Григорія Зимовказника стоїть похмура погода, то взимку буде мало сонця.
  • Якщо на Григорія мороз вдарив, то незабаром вдарять холоди.
  • Якщо вдень спостерігаються розрізнені хмари, а до вечора вони зникають – ознака сталої ясної і сухої погоди.
  • Якщо лід на річці має темний колір, то в наступному році врожай буде багатим.
  • Якщо вода у колодязі тиха, то зима буде теплою, а якщо від неї йде шум – бути морозу
  • Якщо у цей день добре закатати зиму, то в наступному році хвороби відступлять.
  • Народжені 30 листопада рідко бувають щасливі. Їм дана здатність боротися зі злом. Носити їм слід агат.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.