Відомо, що українські банки обмежують в платіжних терміналах прийом дрібних купюр, а саме 1-2-5-10-20-гривневі. Зокрема, в платіжних терміналах ПриватБанку дозволяють розплачуватися номіналами від 50 гривень.

Термінал українського банку

"вся справа в технологічному моменті: у тому, що середній розмір транзакції підріс, і по п'ять-десять і двадцять гривень ніхто телефони давно не поповнює. Середній чек по цій послузі 100-200 гривень, а якщо говорити про поповнення карт і перекладах, він варіюється від 500 до 5000 гривень. Бо якщо брати в такій ситуації дрібні номінали, то дуже швидко наповнюватися кассетніци терміналів. Банк не буде встигати їх інкасувати", - пояснив прессекретар ПриватБанку Олег Серга.

У державної структури найбільша в країні термінальна мережа, а саме понад 12,1 тисяч пристроїв. У її колег планка для готівкових нижче за обслуговування менш заможних клієнтів.

"В наших інформаційно-платіжних терміналах (їх більше 3 тисяч) мінімальна купюра для прийому - 10 гривень. Одинички-двійки-п'ятірки в апаратах не приймаємо, тільки в касі відділень. З тих же причин: швидко набиваються кассетніци терміналів, і вони перестають працювати на прийом готівки. Через чого дуже незадоволені клієнти", - повідомив заступник голови Ощадбанку Антон Тютюн.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Термінал українського банку

Дана банкнотний тема була піднята на хвилі Нацбанком випуску нових банкнот і перекладом ряду купюр в монетну форму.

"Незрозуміло, чому НБУ продовжує витрачати величезні кошти на виробництво дрібних номіналів, якщо їх використання людьми та фінустановами стрімко падає. Їх не потрібно друкувати і карбувати в такому обсязі, тому що вони не потрібні. Потрібні великі номінали, за які ще можна щось купити. Якщо справа тільки в тому, що регулятор боїться офіційно визнати різке падіння купівельної спроможності гривні - то це щонайменше дивна позиція. Особливо, коли він бачить низький попит на дрібні номінали", - сказав фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

В банках сказали, що не збираються встановлювати у своїх платіжних терміналах і банкоматах монетоприймачі.

"Монети - це XIX століття, і їх ніколи не буде в платіжних терміналах і банкоматах. Це не технологічно і економічно невигідно через зростаючого середнього чека операцій. Ми планує розвивати безготівкові технології. Вивчаємо можливість установки на свої банкомати і термінали пристроїв для безконтактних розрахунків: притулив годинник і здійснив потрібний платіж", - сказав прес-секретар Приватбанку.

Банкомат

У даній ситуації фінансисти розраховують на скорочення витрат Нацбанку на друк дрібних монет і банкнот.

"Дивно, що регулятор не звертає уваги на ставлення банків та їх клієнтів до дрібниці, і витрачати величезні державні кошти на непотрібну емісію. Хоча у готівковому обороті від нього чекають більш великих номіналів, яких потребує суспільство і банки. До речі, нещодавно вивчив досвід колег в Чехії, де до речі, курс місцевої валюти знаходиться поруч з нашою гривнею - десь 23 крони за долар. Так от при всьому цьому у них є номінали в 2000 і 5000 чеських крон. Місцевий центробанк не бачить в цьому нічого поганого", - сказав фінансовий аналітик Невмержицький.

Термінал українського банку

Нагадаємо, що українцям можуть дозволити знімати готівку з карток у торгово-сервісних мережах.

Як повідомляв портал Знай.ua, Нацбанк випустить оновлені банкноти гривні з надійним захистом від підробок. В обіг буде введено оновлені банкноти номіналом 50 і 200 гривень.

Також портал Знай.ua писав, що українців попередили про потрапляння в обіг підроблених купюр. Банкноти номіналом 200 та 500 гривень.