У православному календарі це день пам'яті святителя Прокла Константинопольського патріарха. Інші назви свята: «Прокл», «День Прокла і Прокли», «Проклинатели нечисті». В цей день було прийнято проклинати всяку нечисть, щоб вона довше не вилазила зі своїх нір і не псувала життя людині.

Весь свій час юний Прокл вивчав Святе Письмо і молився. Навчав його Іоанн Золотоустий, який передав Проклу багато своїх знань, а також навчив бути хорошим оратором. Златоуст зробив Прокла спочатку дияконом, а потім пресвітером. Коли Іоанн помер, Прокл і далі проповідував у Константинополі і став у ньому патріархом. Святителя дуже любили і шанували за самовідданість, турботу про убогих і нещасних.

Прокл Константинопольский, фото: Хризма.рф
Прокл Константинопольский, фото: Хризма.рф

Чого не можна робити 3 грудня

Якщо вам необхідно вирушити в далеку дорогу, то цей день не підійде, постарайтеся перенести поїздку. В крайньому випадку може допомогти молитва святому Проклу про безпеку в дорозі. Також постарайтеся не сваритися з оточуючими, а навпаки будьте доброзичливими і привітними. І не забувайте, що зараз Різдвяний піст, а значить продукти тваринного походження заборонені, як і багато справ, слів і думок.

Народні прикмети на 3 грудня

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Вранці 3 грудня засніжило – до полудня очікується відлига.
  • Поліна тріщать у пічці – прикмета до морозу.
  • Пір'яні хмари, пливуть одна за одною, – вісники, що наближається хуртовина.
  • Якщо в Проклів день піде дощ, то і в третій день літа теж буде лити.
  • Снігурі заливаються 3 грудня – прикмета до хурделиці.
  • Сорока прагне під дах залетіти – до заметілі.
  • Якщо 3 грудня двері самі відкриються, то це прикмета, що нечисть поруч ходить. Треба перехреститися.
  • Кімнатна рослина сьогодні зацвіла – до поповнення сімейства.
  • Кури на Прокла один до одного туляться – бути холоду.
  • Народжені 3 грудня – майстри на всі руки.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.