Український уряд поспішно підготував новий варіант трудового кодексу, який може бути винесений на Кабмін на поточному тижні, а потім його подадуть в парламент. Потім вже його планується затвердити за прискореною процедурою. Про це повідомляє "Країна".

В Україні переписують трудовий кодекс

Наголошується, що цей документ ще не оприлюднено ні на сайті МЕРТ, ні Мінсоцполітики.

"Хоча такі проекти повинні проходити громадське обговорення, яке зазвичай тривати місяць, а по-хорошому, ще й профільну експертизу", - повідомив глава компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

У підсумку все ж вдалося знайти текст законопроекту. З'ясувалося, що документ не дарма приховували і прискорили. Планується провести ряд скандальних норм, які не оцінить громадськість.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

зокрема, хочуть скоротити лікарняні та відпустки, вблагати звільнення, включаючи навіть працівників пільгових категорій.

"По-суті, українцям пропонують трудове рабство. Нинішній трудовий кодекс і так на практиці часто не виконується. Але він є для громадян якоїсь "соломинкою", за яку у важкій ситуації можна "схопити". Тепер же забирають і її", - сказав аналітик інституту Grouford Олексій Кущ.

Віце-президент Конфедерації профспілок Олексій Мірошниченко вважає, що чинний КЗПП "занадто соціальний" і навіть "соціалістичний", який, нібито, пов'язує бізнес по руках. За його словами, трудове законодавство відлякує ще й іноземних інвесторів.

В Україні переписують трудовий кодекс

Робоча інтрига

Ще у вересні глава профільного комітету з соцпитань Галина Третьякова збирала експертні групи для роботи над новим варіантом трудового кодексу, так як він помітно застаріли і не відображають реальні трудові відносини.

Однак, насправді, за останні роки в ТК було внесено безліч виправлень.

Крім "оновлення", у Зеленського планували "спростити" ряд норм. Зокрема, скорочення відпусток та лікарняних за свій рахунок.

"Я був на круглому столі за Трудовим кодекс ще у вересні в Одесі. Там говорили про те, що, мовляв, роботодавцю складно звільняти персонал, пропонували помітно скоротити гарантії для працівників і "забути" про профспілки в питаннях регулювання трудових відносин", - повідомив адвокат Ростислав Кравець.

В Україні переписують трудовий кодекс

Потім про перепису ТК заговорив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, якого обурило те, що в Україні легше розлучитися, ніж звільнити робітника.

Потім було зареєстровано законопроекти №2410 і 2410-1, які багато в чому схожі і лобіюють збереження системи захисту прав працівників.

тобто, тепер прийняти проект Третьякової без розгляду альтернативних законопроектів неможливо.

Таким чином у Зеленського вирішили проштовхнути новий законопроект не через профільний комітет, а через уряд.

Всі - за контрактом, а хто не підпише - звільнення

"В мережі з'явився проект Трудового Кодексу, нібито розробляється під керівництвом Мілованова. Якщо даний проект реальний, то Юлія Володимирівна і Петро Олексійович можуть більше не замовляти соціологію СН. Її просто не буде. Найцікавіше, ніхто не зможе чітко відповісти, навіщо дозволяти звільняти вагітних жінок, людей на лікарняному і т. д. От просто так треба, і все", - написав у своєму Telegram-каналі нардеп від "Слуги народу" Макс Бужанський.

В Україні переписують трудовий кодекс

Так, українцям пропонують перейти на роботу за трудовими договорами. Вони можу бути короткостроковими або безстроковими, з нефиксированым робочим часом. Виходить, що в Україні хочуть реалізувати американську модель, коли кожен працівник обумовлює певні умови і зарплату для себе. Роботодавець може тримати під загрозою втрати робочого місця.

Строковий договір не більше 5 років пропонується укладати з вчителями, журналістами, членами наглядових рад і топ-менеджерами компаній, а також при переведенні працівника на роботу до іншого роботодавця".

Також будуть договору до 2 місяців. Їх роботодавці зможуть розривати з будь-якої причини, попередивши працівника за 3 дні.

Також навантаження на працівника може бути різною. Норма про 8-годинному робочому дні в проекті є, однак як орієнтир - вказано, що це "нормальна" тривалість робочого дня, але можуть бути і понаднормові. Зазначено, що відпочинок між змінами має становити не менше 12 годин, тобто, законним буде вважатися 12-годинний робочий день.

Єдине обмеження - у роботодавця має бути не більше 10% від загальної кількості.

В Україні переписують трудовий кодекс

Також роботодавці зможуть розривати договору до закінчення терміну дії. Зокрема, можуть викинути того, яким "на підставі медичного висновку робота противопоказанна". Також діє договір на час навчання працівника.

В Документі вказаний цілий список причин, які дозволяють роботодавцям швидко і без зайвих проблем звільняти людей. Зокрема, звільнення з "власної ініціативи роботодавця". Для цього достатньо повідомити працівника за 15 днів або 30-90 днів в залежності від стажу. Потім говориться, що "терміни попередження можуть бути замінені грошовою компенсацією". Іншими словами, достатньо просто дати трохи грошей і випхати за двері.

Для звільнення працівника "з причини" - досить порушення умов трудового договору більше 2 разів за півроку. Наприклад, неявка на роботу "з причини тимчасової непрацездатності", або нез'явлення на роботу більше 10 днів.

Також є ризики і для категорій працівників, який зараз захищені законом від звільнення. Наприклад, жінки в декреті можуть залишитися без роботи "в зв'язку з ліквідацією або реорганізацією підприємства.

Нагадаємо, що Милованов відшукав у Трудовому кодекмі "ленінську" норму, яка діє вже 100 років, але користь від неї сумнівна.

Як повідомляв портал Знай.ua, уряд України планує змінити Кодекс законів про працю. Після нововведенья ряд громадян отримає додаткові перерви в робочому графіку.

Також портал Знай.ua писав, що у Держстаті розповіли про заробітну плату працівників різних сфер.