Уряд підготував новий варіант трудового кодексу. Повідомляється, що його планують прийняти за прискореною процедурою. Однак сам текст законопроекту мало хто бачив.

"Хоча такі проекти повинні проходити громадське обговорення, яке зазвичай тривати місяць, а по-хорошому, ще й профільну експертизу", - пояснює голова адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Хоча офіційно його текст не публікували на сайті Мінсоцполітики, в мережі є кілька неофіційних його варіантів. Так, в планах уряду урізати лікарняні і переглянути відпустки, а також спростити процедуру звільнення людей, в тому числі і пільгових категорій – вагітних і матерів в декретній відпустці, а також працівників передпенсійного та пенсійного віку, людей з інвалідністю і не тільки.

Трудова книжка, segodnya
Трудова книжка, segodnya

"По-суті, українцям пропонують трудове рабство. Нинішній трудовий кодекс і так на практиці часто не виконується. Але він є для громадян якоїсь "соломинкою", за яку у важкій ситуації можна "схопити". Тепер же забирають і її", - відзначає аналітик інституту Grouford Олексій Кущ.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

У законопроекті прописали список причин, за якими роботодавець швидко і без зайвої бюрократії може звільнити працівника. Однією з них є звільнення "за власною ініціативою роботодавця". Можна довго не пояснювати причин, а просто повідомити працівника за 15 днів (якщо до цього він працював на цьому місці до 6 місяців) або 30-90 днів (якщо стаж від півроку до 10 років).

Загальнодержавних свят хочуть залишити тільки 9 - 1 січня (Новий рік), 25 грудня і 7 січня (Різдво), 8 березня, 1 і 9 травня, 28 червня (День Конституції), 24 серпня (День Незалежності), 14 жовтня (День захисника України).

Нагадаємо, у Зеленського пояснили, що зміниться за найближчі 5 років.

Як повідомляв Знай. ua, у Гончарука вирішили скоротити лікарняні і прискорити процес звільнення вагітних і пенсіонерів.

Також Знай. ua писав, що молодим мамам виділять перерва на годування немовлят в робочий час.