У цей день православна церква святкує велике двунадесяте свято — Введення у храм Пресвятої Богородиці. Це одне з дванадцяти великих церковних свят у році, не рахуючи Великодня, який триває п'ять днів. Інші назви свята: «Введення», «Ввезення», «Ворота зими», «Свято молодої сім'ї».

В цей день потрібно допомагати всім, хто потребує допомоги, здійснювати добрі справи. Можете допомогти дитячому будинку, притулку для бездомних тварин, благодійним організаціям. Проте робіть це щиро і не хваліться. Крім того, є спеціальні молитви для цього дня. А для тих, хто тільки йде до віри, існує молитва «Богородице Діво, радуйся».

Народні прикмети на 4 грудня

За традиціями наших предків, щоб рік пройшов вдало, і ніхто не захворів, потрібно привітати братів Морозів. Робити це потрібно тільки главі сім'ї. Вода ж має приворотні властивості на Введення, раніше нею давали напитися хлопцям, які сподобалися. Так як за народним повір'ями земля зараз відпочиває, то ні в якому разі не можна її копати. Слід і піти в гості (піст – не причина не ходити в гості, просто стіл повинен бути пісним). Якщо до вас першою зайшла жінка, то чекайте невдач, а чоловіки обіцяють багатство і ситість.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Хоча в гості ходити можна, але за церковним традиціям веселитися сильно не можна. І хоча цей день – будній, постарайтеся з ранку піти в храм. Можна також відвідати його ввечері, якщо вранці не вийшло. До речі, саме в храмі потрібно освятити приворотну воду, як вважали на Русі. Але зробити це потрібно потай від хлопця, якому зібралися її давати.

Свічки в церкві, фото: Образование и Православие
Свічки в церкві, фото: Образование и Православие

Є також повір'я, що 4 грудня нечисть стає набагато сильніше, завдає шкоди людям і тваринам. Щоб захиститися від неї, накресліть на дверях дому і всіх споруд хрести, а потім намажте їх потовченим часником. Двір посипте маковими зернами – вони захистять від відьом, а також обкуріть зіллям, наприклад, полином. Худобу просто добре годують, щоб у неї були сили протистояти нечисті.

А тепер трохи з приводу поста. Хоча багато що під час Різдвяного посту заборонено їсти, але Введення – велике свято, тому даються деякі послаблення мирянам. Ви можете їсти гарячу їжу (кашу, овочі, фрукти) з рослинним маслом, а також рибу. Дозволяється випити трохи червоного вина.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.