В Україні планують ввести нові адміністративні покарання для порушників, які не дотримуються правил дорожнього руху. Відповідний законопроект вже підготував Кабінет міністрів, й зараз тривають погодження щодо документа.

Головна новація проекту — це "відв'язування" штрафів і різних стягнень в адміністративному та кримінальному кодексам від прожиткового мінімуму та законом неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, передає Страна.

Чиновники вирішили прив'язати суму штрафів не до прожиткового мінімуму, а до доходу конкретної людини. Таким чином той, хто більше заробляє, буде відповідно більше платити. Також по адміністративним штрафам введуть ще й певну "штрафну ставку". Вона буде розраховуватися для кожного правопорушника індивідуально - 0,3% від середнього доходу людини за місяць (але не менше 17 гривень).

Поліція, фото - Нацполіція
Поліція, фото - Нацполіція

"Виходить, що за одне і те ж правопорушення люди з різним рівнем доходу платитимуть по-різному. Скажімо, якщо ми з вами вкрали в супермаркеті по пачці печива, але у вас зарплата 10 тисяч гривень, а у мене - 20 тисяч, то ви заплатите штраф у 40 гривень, а я - 60. Хоча по законодавству за одне і те ж правопорушення передбачена рівна відповідальність для всіх громадян", - зазначає заступник голови Федерації профспілок Олександр Шубін.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Наприклад, перевищення швидкості для цих двох водіїв з різними доходами обійдеться в 450 і 255 гривень відповідно. А пиятика за кермом - 18 тисяч і 10,2 тисячі гривень.

Патрульна поліція, фото: Сегодня
Патрульна поліція, фото: Сегодня

Передбачені також зміни в Кримінальний кодекс. Так, за порушення правил особи, які відбувають тюремне ув'язнення, можуть потрапити на штраф до 440 штрафних ставок (зараз — дві мінімальні зарплати).

Втім, захмарні штрафи можна буде обійти, — вважає голова адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець. Адже штрафна ставка вважається від офіційного місячного доходу. Виходить, що для тих, хто отримує офіційну мінімалку, нічого не зміниться.

Нагадаємо, Кабмін відбере у військових пенсіонерів останнє: які нововведення готують у Гончарука.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні змінюють правила видачі соцдопомоги пенсіонерам: хто має право на пільги.

Також "Знай.ua" писав, що вихід українок на пенсію в 55 років: слуги народу розставили всі крапки над "і".