У православному календарі це день вшанування пам'яті мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського), читця. Інші назви свята: «Прокопій», «Прокопій зимовий», «Філімон», «Віхостав». Зазвичай до цього дня вже випадало стільки снігу, що до сіл було не підібратися, легко можна було заблудитися серед засніженого поля. Тому на Прокопія виходили мужики на вулицю і починали протоптувати дороги. А перед тим, як вирушати в дорогу, виставляли на льоду кілки з ганчіркою або соломою. За ними дивилися, якщо провалились в ополонку, то краще за таким водойми не їхати.

За традицією чоловіки їздили за дровами, а коли поверталися, то ремонтували сани і виготовляли їх. Коли вся робота була закінчена, все село влаштовувало велике свято.

Жінки вранці йшли в ліс за травою єфілією. Вважається, що вона росте тільки в снігу і має сильні цілющі якості. Вона може вилікувати від хвороб, допомагає дітям бути міцніше і сильніше, тому її зазвичай заварювали для дітей.

Травяний чай, фото: Pinterest
Травяний чай, фото: Pinterest

А далі готували на всю сім'ю прісні млинці та пироги, ткали, шили, робили чай з шиповника, трав і меду.

Популярні новини зараз
Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Особливу увагу потрібно приділити в цей день смугастим котам. Якщо вам такий перебіг дорогу, то скоро в житті настануть зміни. Якщо смуги світлі, зміни будуть хорошими, а якщо темні – неприємними. За прикметою, якщо у кота кінчик хвоста світлий, то все вирішиться і скоро всі невдачі підуть.

Народні прикмети на 5 грудня

Дуже важливо простежити, чи не постраждав захист вашого дому. Це легко перевірити за кількістю пилу. Якщо вона все накопичується, хоча ви часто її витираєте, то дому потрібно очищення. Свіжі курячі яйця заберуть у нього всю злу енергію. Поприбирайте в будинку, далі візьміть 4 яйця і покладіть по одному в кожен кут хати. Через три дні їх потрібно викинути подалі від дому або закопати.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.