Україну накрила епідемія грипу. Тільки за останній тиждень захворіли 170 950 людей, з них 69% — це діти. А в Києві цифра хворих склала 11 000.

За інформацією прес-служби МОЗ, сезон грипу в Україні триватиме до травня 2020 року.

Вберегтися від грипу можна завдяки щепленням. Так, протягом минулого тижня проти грипу щеплено 16 635 осіб, а з початку епідемічного сезону — 193 882.

Лікування грипу, фото: kkkbtu.dsm.gov.
Лікування грипу, фото: kkkbtu.dsm.gov.

Експерти виділяють два основних штампи грипу. Найнебезпечніший з них H3N2. За даними МОЗ, у 2019-2020 в нашій країні можуть захворіти близько 6,7 мільйона громадян.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Симптоми й небезпеки штамів:

  • A/Канзас (H3N2) або гонконгський грип — розвивається різко, а температура і кашель тримаються понад 14 днів. Тип вірусу маловивчений. Симптоми захворювання — озноб, сльозотеча, зниження апетиту, раптова температура до 39-40 градусів, біль у голові й горлі, суглобовий та м'язовий біль, сухий кашель, головний біль, нежить і важке нездужання. Гонконгський грип особливо небезпечний дітям до 2 років і літнім людям.
  • А/Брісбен (H1N1) найбільш поширений тип грипу, що викликає епідемії і пандемії. Спалах цього інфекційного гострого респіраторного захворювання найчастіше бувають восени і взимку. Клінічні симптоми варіюються від ознобу, головного та м'язового болю, лихоманки й кашлю, болю в горлі, нежитю, тахікардії і слабкості. У деяких випадках хвороба супроводжується нудотою, блюванням чи діареєю.

Як не заразитися:

  • Частіше мийте руки з милом, користуйтеся антисептиком у дорозі.
  • Не контактуйте з людьми, які хворіють. Тримайте дистанцію з тими, у кого кашель, нежить, сльозоточивість і висока температура.
  • Якщо ви контактуєте з зараженим людиною, наприклад, це ваш родич, виділіть для нього окрему провітрювану кімнату, нехай знаходиться хоча б в метрі від здорових.
  • Підтримуйте у приміщенні чистоту, робіть вологе прибирання і протирайте пил з меблів.
  • Якщо ви контактуєте з хворим, надягайте марлеву маску.
  • Ведіть здоровий спосіб життя, слідкуйте за фізичною активністю і правильним харчуванням.

Грип, фото: Depositphotos
Грип, фото: Depositphotos

Зараз кожен може дізнатися, чи захворів він на застуду, чи на грип за допомогою експрес-тесту - цито-тесту. Для того, щоб дізнатися, у вас застуда або грип, потрібно взяти мазок з носа. Тест навіть можна замовити з доставкою додому, якщо раптом ви вже зовсім погано себе відчуваєте.

Якщо ви виявили симптоми грипу, необхідно звернутися за допомогою до лікаря.

Нагадаємо, раніше українців попередили про вірус Коксакі: у МОЗ розповіли про симптоми та лікування

Як повідомляв портал "Знай.ua", виховання чи генетика: що насправді успадковують діти від своїх батьків

Також "Знай.ua" писав, що стрес, паніка та гнів: скільки людей не можуть жити без смартфона і чому це так небезпечно