У Міністерстві охорони здоров'я України нагадали про причини, симптоми та профілактику вірусу Коксакі. Відзначається, що саме зараз українці страждають від сезонного загострення цього захворювання.

У МОЗ застерігають бути особливо пильними до дітей, оскільки саме малюки до п'яти років найчастіше підхоплюють вірус Коксакі:

Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua
Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua

"Вірус Коксакі - це ентеровірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами. Найчастіше вірус підхоплюють діти до п'яти років. Насправді, Коксакі — це група вірусів із 30 активних ентеровірусів. Вони розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Інкубаційний період 7-10 днів", - повідомляє МОЗ. МОЗ

Отже, вірус Коксакі передається двома шляхами: повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами. Інкубаційний період захворювання становить 7-10 днів. Зазвичай ентеровірусне захворювання привозять із подорожей іншими країнами.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Прийом у лікаря, фото: tvoemisto.tv
Прийом у лікаря, фото: tvoemisto.tv

МОЗ повідомляє симптоми вірусу Коксакі:

  • кашель
  • висока температура
  • можливі розлади шлунку
  • головний біль, біль у м'язах
  • висипка

Складність діагностування вірусу Коксакі полягає у тому, що його прояви схожі на більшість сезонних захворювань. Проте медики називають основну ознаку, яка безпомилково вкаже саме на цей вірус — симптом "рука-нога-язик". Для нього характерна висипка з водяних пухирців, які найбільше локалізуються у ротовій порожнині, між пальцями рук та ніг. У міністерстві зазначають, що висипка не потребує додаткового догляду, а в лікарню варто звертатися лише у разі запалення.

Вірус Коксакі, фото: golos.ua
Вірус Коксакі, фото: golos.ua

Вірус Коксакі має симптоматичний характер і тому не потребує лікування, борються лише з проявами хвороби, наприклад, з температурою вище 38.5. У разі появи симптомів вірусу рекомендовано звернутися до свого сімейного лікаря.

Задля профілактики захворювання лікарі рекомендують ретельно мити руки після відвідування громадських місць та прогулянок і не контактувати з хворими без спеціальних засобів безпеки, наприклад, рукавичок. Особливо уважними потрібно бути з малюками та не дозволяти їм тягти до рота побутові та інші речі.

Нагадаємо, раніше розповіли, як не згоріти на роботі, трудоголікам на замітку

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців атакують одразу чотири штами грипу, як не стати жертвою небезпечного вірусу

Також "Знай.ua" писав, що онколог розповів, як вчасно розпізнати рак