На прийомах у лікарів почастішали випадки з одними й тими ж симптомами, що вказують на грип або ГРВІ. Офіційна статистика підтвердила, що хворих вже досить багато.

Кожен другий в черзі до сімейного лікаря сьогодні скаржиться на одинакові симптоми: температура, першіння в горлі, нежить, кашель, ломота в тілі, їм в результаті ставлять діагноз "грип" або "ГРВІ". Відвідувачі медичних закладів підтверджують, що давно не бачили такого ажіотажу під дверима у лікарів.

Грип, фото: Depositphotos
Грип, фото: Depositphotos

"Ось, виписали таблетки, спрей, відправили на флюорографію — кашель поганий. Сказали, ходити в медичній масці, щоб домашніх не заразити", — розповідає 49-річна киянка Світлана. Киянка Світлана

За даними Міністерства охорони здоров'я, протягом останнього тижня вірус підхопили понад 150 тис. осіб. У МОЗ відзначають, що загалом інтенсивність епідемічного процесу знаходиться на низькому рівні, який не вимагає введення додаткових заходів, і нижче базового показника на 54,6%. Лікарі-епідеміологи повідомляють, що пік грипу очікується в грудні.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

У цьому сезоні, згідно з даними ВООЗ, будуть циркулювати чотири штами вірусу грипу: два типу А (Brisbane — нащадок свинячого грипу і Kansas) і два виду (Colorado і Phuket).

Прийом у лікаря, фото: tvoemisto.tv
Прийом у лікаря, фото: tvoemisto.tv

Штами А Brisbane (Н1N1) і Kansas (Н3N2) дають ускладнення у вигляді пневмонії і здатні привести до летального результату. Лікарі наголошують, що важливо вжити заходів у першу добу захворювання. Завідуюча лабораторією грипу НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко розповіла, що сьогодні в Україні вже зафіксовані всі чотири штами грипу, але епідеміологічний поріг ще не перевищено.

"Грип поступово роз'їжджається по території України. В ідеалі потрібно уникати закритих, погано або мало провітрюваних громадських місць, наприклад, театри, магазини і т. д. Але все починається традиційно зі школярів, вони перші носії вірусу. Їх в першу чергу треба щепити, і в листопаді це зробити не пізно", — говорить Алла Мироненко. Алла Мироненко

Лікар радить у випадку, якщо ж з першого дня підіймається висока температура і проявляються інші симптоми, потрібно терміново бігти до лікаря — в цьому випадку допоможе Таміфлю, який є в лікарнях, і який треба прийняти в перші 48 годин після захворювання. При легкій формі захворювання допомагає Амізон.

Щеплення проти грипу, фото: novograd.city
Щеплення проти грипу, фото: novograd.city

Задля уникнення хвороби лікарі рекомендують робити щеплення проти грипу. Наприклад, у Києві в приватних клініках вакцинація коштує 300–1000 грн, а для сім'ї з трьох-чотирьох осіб виходить значна сума.

Симптоми грипу

Інкубаційний період при грипі А (Н1N1) найчастіше триває від 1 до 4 діб, рідше — до 7 днів, вірус атакує миттєво.

До основних симптомів відносять: температуру до 38–39°С; нудоту, блювання, можлива діарея; відчуття слабкості, млявості; м'язовий, суглобовий біль, першіння в горлі й відчуття нестачі повітря.

Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua
Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua

При важкій формі появляється головний біль у лобній області, біля надбрівних дуг, можливий розвиток світлобоязні. А також виражена дихальна недостатність.

Перший симптом грипу А (H3N2) — озноб. Проте, закутування у теплий одяг може сприяти підвищенню температури до 40 градусів. При зараженні вірусом людина відчуватиме головний біль, слабкість та відсутність апетиту. У хворого обов'язково присутня ломота у всьому тілі, дратує денне і штучне світло. З'являється сухий і виснажливий кашель. Інколи буває блювота та порушення травлення. Важкий стан зазвичай тримається 4-5 днів, а жарознижуючі мають нетривалий ефект.

Нагадаємо, раніше одещину атакував гепатит

Як повідомляв портал "Знай.ua", віруси-мутанти виявили в Україні

Також "Знай.ua" писав, коли очікувати спалахів грипу