Ток-шоу "Таємниці ДНК" на СТБ продовжує допомагати героям знаходити відповіді на життєво важливі питання з допомогою тесту ДНК. Героям передачі за цей час вдалося розшукати батьків, переконатися у батьківстві, знайти сестер або братів і розкрити інші таємниці споріднення.

Експерти проекту час від часу розкривають цікаві подробиці про ДНК. Генетик Олена Підгірна розповіла, яке місце генетика займає у формуванні особистості людини. Фахівець зазначила, що більшість поведінкових ознак людини, тією чи іншою мірою залежать від генів і, відповідно, успадковуються дитиною від своїх батьків.

Олена Підгірна, фото: пресслужба СТБ
Олена Підгірна, фото: пресслужба СТБ

"Діти успадковують не самі ознаки, а комбінації генів. Ефект генів часто є сильнішим, ніж ефект виховання в одній родині. Життєву програму, записану в геномі, яка визначає зовнішність, характер, здоров'я і т. д., дитина отримує від мами і тата, коли їх статеві клітини зливаються при зачатті. Але крім генетичної програми на майбутню людину впливає ще безліч різних факторів, що відбуваються після зачаття, так і після народження: це гени разом з навколишнім середовищем (зовнішніми факторами). Згідно з даними різних досліджень, вплив генів на пам'ять становить 45-70%, а на IQ і увагу – 50-80%", – розповідає генетик. Олена Підгірна

Олена Підгірна пояснила, що коефіцієнт наслідування фізичних даних, зокрема зросту становить близько 70%. Тобто, хоча спорт та харчування впливають на зріст, але меншою мірою, ніж гени. Для ваги цей коефіцієнт становить близько 40-60%, решту — за способом життя і харчуванням.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Олена Підгірна, фото: пресслужба СТБ
Олена Підгірна, фото: пресслужба СТБ

Нагадаємо, раніше німецька поліція попросила 900 чоловіків пройти тест ДНК через давнє вбивство

Як повідомляв портал "Знай.ua", українець знайшов унікальний скелет, його таємницю не можуть розкрити майже 100 років

Також "Знай.ua" писав, що вчені знайшли праматір людства, у кожному з нас її гени: коли і де вона жила