10 грудня відзначається свято на честь одного з найбільш шанованих у православ'ї образів — ікони Пресвятої Богородиці, іменованої «Знаменням». Православна церква в цей день вшановує пам'ять преподобного чудотворця подвижника Романа Антіохійського, який жив у V столітті. Інші назви свята: «Зимове знамення», «Роман», «Романів день», «Домочадців день».

Перші чудеса ікони «Знамення» відбулися ще в 12 столітті. Тоді війська князя Андрія Боголюбського обложили Великий Новгород. Переказ свідчить, що на третю ніч облоги архієпископ Новгорода почув голос, що велів йому винести з церкви ікону Богородиці і обнести нею кріпосну стіну. Одна з стріл влучила в ікону і з очей Богородиці на ній полилися сльози. Тоді вороже військо жахнулося і бійці відійшли від міста. Скоро після цього і встановили свято в честь «Знамення».

Ікона "Знамення", фото: Азбука веры
Ікона "Знамення", фото: Азбука веры

Чого не можна робити 10 грудня

Сьогодні не можна в'язати і шити, особливо якщо день теплий. Інакше ви можете зашити тепло в будинку. Також не слід впускати в дім старих, бідних і немічних. Є повір'я, що тоді відразу після їх приходу почнуться бідність і хвороби.

Народні прикмети на 10 грудня

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Зоря пофарбована в яскраво-червоний колір – найближчим часом погода буде непостійною.
  • Якщо пічний дим стелиться по землі, то буде відлига, а якщо вгору стовпом іде, то будуть морози.
  • Якщо з корівника доносяться сопіння і фиркання, то скоро настане різке похолодання.
  • Риболовля в цей день буде невдалою, тому що вся риба йде в вир.
  • З Романа починається підлідний лов риби.
  • Якщо на сході сонця стати обличчям до північного вітру, то він віднесе всі печалі, смутки і біди.
  • Народжені 10 грудня завжди впевнені в собі і прагнуть контролювати свої почуття.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.