В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Амвросія, єпископа Медіоланського, і преподобного Ніла Столобенського, новгородського чудотворця. Інші назви свята: «Аброс», «Амвросій», «Ніл», «Ніл Столобенський».

З цього дня пора починати готуватися до Різдва. Проведіть вдома генеральне прибирання, виперіть все, перевірте, чи всього вистачає з продуктів. Може якісь соління краще викинути. Також вже саме час прикрасити ялинку або хоча б повісити гірлянду. А для новорічного і різдвяного столу можна придумати меню. Раніше ще різали свиней, птицю, а м'ясо, сало і рибу коптили і солили. Робили ще різні ковбаси.

Новорічна ялинка, фото: Клео.ру
Новорічна ялинка, фото: Клео.ру

За традицією старша жінка повинна була надіти на себе вивернутий кожух і рукавиці, спекти в такому вигляді хліб з маком і травами. В середину потрібно було увіткнути стеблинку вівса, а поруч поставити дві чаші: одна з медом, інша зі святою водою. Хліб потім обв'язували джгутом конопель. Так намагалися залучити благополуччя в дім, а землі подарувати плодючість. Хліб за вечерею розрізали і давали кожному члену сім'ї. Його треба їсти, поливаючи медом, а запити освяченою водою.

Веселитися в цей день не варто, але рукоділлям займатися можна, особливо шити і вишивати одяг. Постарайтеся зробити якісно і красиво. Тоді на вас багато людей звернуть увагу, а може навіть і ваш суджений. Перед найдовшою ніччю не можна лаятися, брати в борг і сумувати. Інакше все, що ви зробите, визначить майбутній рік. Краще відвідайте лазню, щоб очистити тіло перед Різдвом від усього поганого.

Популярні новини зараз
Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Народні прикмети на 20 грудня

Є також повір'я, що нечисть може впливати на людей, які сплять з відкритим ротом. Тому сьогодні треба накритися з головою і прочитати особливу замову. Ще слід лягти на іншу сторону ліжка, щоб заплутати нечисть, під ліжко покладіть маленьке дзеркало, а під подушку – ікону Діви Марії. Взуття залиште підошвою догори і скажіть: «Нечисть, ти мене не чіпай, за волосся не смикай, в рот не залітай, по ногах не гуляй. Йди туди, де на морі хвиля грає, чи в ліс далекий йди, а мене не трепи. Амінь». Коли прокинетеся вранці, відразу з ліжка не вставайте, а спочатку дістаньте з-під подушки іконку і три рази її поцілуйте. Це буде подяка за спокійний сон.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.