В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Амвросія, єпископа Медіоланського, і преподобного Ніла Столобенського, новгородського чудотворця. Інші назви свята: «Аброс», «Амвросій», «Ніл», «Ніл Столобенський».

Амвросій Медіоланський жив у 4 столітті у Італії і був сином знатних християн, тому отримав гарну освіту і став керуючим провінцій в Мілані. Далі працював адвокатом, радником префекта, в 370 році став префектом Медіолана, а у 374 році хрестився і став єпископом. Він багатьом допомагав прийняти християнство, а освіта допомогла йому уникнути непорозумінь і ворожнечі.

Амвросій Медіоланський, фото: Хризма.рф
Амвросій Медіоланський, фото: Хризма.рф

Ніл Столобенський жив в 15 столітті в Новгородській землі. В юності він став ченцем, але згодом покинув монастир і жив 13 років відлюдником. На острові Столобний він прожив на самоті ще 27 років. У нього був дар чудотворення, Ніл старанно молився і був суворим аскетом.

Ніл Столобенський, фото: Православная жизнь
Ніл Столобенський, фото: Православная жизнь

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики
Показати ще

Чого не можна робити 20 грудня

В цей день ні в якому разі не можна веселитися, і так до самого Різдва. Адже до 7 січня ніяких великих свят більше немає. Так що цей день є своєрідною рисою під святами цього року. А щоб наступний рік для вас пройшов добре, постарайтеся весь день не лаятися, не брати в борг і не сумувати.

Народні прикмети на 20 грудня

Приказки і прикмети

  • Погода на Амвросія є дзеркальним відображенням січневої погоди. А наступні 11 днів показують погоду на наступні місяці. Так, погода 21 грудня показує лютий, 22 грудня – березень і так далі.
  • Якщо стоїть ясна погода – скоро будуть морози.
  • Якщо сонце ховається в хмарах – буде снігопад. Якщо воно оповите туманним колом, то бути хуртовині.
  • Якщо сніг щільно ліг до огорожі - майбутній врожай буде бідним, а якщо між огорожею і снігом зазори - багатим.
  • Якщо сніг лежить мокрий, то літо буде вологим і дощовим. Якщо сухий, то літо буде сухим.
  • Збираючись у цей день на полювання, треба глянути на собаку. Якщо вона валяється в снігу, йти не можна - можете в дорозі застати завірюху.
  • Жінки, що народилися 20 грудня, — хороші рукодільниці. Носити їм слід чорний агат або сердолік.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.