В церковному календарі це день вшанування пам'яті святої мучениці Анфіси Римської, який жив у 5 столітті і преподобного Патапія, який жив у 4 столітті. Анфісу в народі називали Рукодільницею, оскільки в цей день всім дівчатам належало займатися рукоділлям. Інші назви свята: «Анфіса», «Анфісин день», «Потап», «Патапій».

Анфіса сповідувала християнство і була дружиною римського сановника. Хрестив її Амвросій Медіоланський, день якого відзначають напередодні. Але тоді в Римі проводили аріанське хрещення. Анфіса відмовилася від нього і не захотіла відрікатися від Ісуса. Це викликало гнів влади, тому її спалили на багатті.

Анфіса Римська, фото: pokrovmaster
Анфіса Римська, фото: pokrovmaster

Патапій був сином християн у Фівах. Коли досяг повноліття, пішов у пустелю. Через багато років він прославився аскетичними подвигами, тому багато хто приходив до нього за порадою. Однак Патапий хотів перебувати в безмовності, тому влаштував собі келію в міській стіні Константинополя.

Патапій Фівський, фото: Чистий інтернет
Патапій Фівський, фото: Чистий інтернет

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Чого не можна робити 21 грудня

У цей день, якщо будете шити, вишивати або займатися іншими видами рукоділля, не можна це робити на очах у інших. Вважається, що вам можуть наврочити або навести порчу. Тому краще вишивати на самоті. Також не можна на Анфісу скупитися, вам це повернеться. Ще є заборона, що не можна зустрічати 21 грудня в брудному будинку.

Народні прикмети на 21 грудня

Приказки і прикмети

  • 21 грудня стоїть тиха і морозна погода, – значить, зима буде сніжною і м'якою.
  • Синиці метушаться і ховаються, – прикмета, що завірюха наближається.
  • Завірюха на Анфісу-рукодільницю – влітку чекай велику кількість опадів.
  • Снігу навалило 21 грудня, – прикмета дощового літа.
  • Синиці вранці співають, – вночі мороз прийде.
  • Сніг на Анфісу пригнув гілки дерев до землі, – за прикметами, буде врожайний рік і меду в достатку.
  • Біла веселка з'явилася на небі, – люті морози попереду.
  • Невеликий морозець 21 грудня, – прикмета майбутнього снігопаду.
  • Народжені в день Анфіси – некомунікабельні, але добродушні, завжди прийдуть на допомогу.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.