Щорічно 23 грудня православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Міни Красномовного, Євграфа і Єрмогена. У народі це свято прозвали просто День Міни (за старим стилем – 10 грудня). З 23 грудня день починав прибувати, а ніч - зменшувалася. Час з 23 по 29 грудня називалося днями Спірідонового повороту.

День Міни 23 грудня: заборони і прикмети свята

Здавна мученик Міна вважається цілителем всіх очних хвороб. Люди вірили, що цей святий володів даром чудотворення і лікував людей з поганим зором. При цьому Міна не тільки дає очам фізичне здоров'я, але і забирає з них пелену, що заважає відрізняти добро від зла, а правду — від брехні. Також люди пам'ятали про здібності святого зцілювати очні хвороби і примовляли: «Зі святого Міни — з очей полуда».

Цього дня категорично заборонялося лаятися і підвищувати голос, прийнято вважати, що це може розгнівати святого. Вдома теж заборонялося сидіти – за звичаєм в цей час з самого ранку молилися в церкві мученику Міні про зцілення.

Народні прикмети на 23 грудня

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Крім того, у сім'ях, де були маленькі діти, в цей день читалися замовляння від полуношниць. Полуношницями наші предки називали злих духів, які насилали на дітей кошмари і заважали сну. Якщо дитина не спала у своїй колисці, кричала, плакала і стукала ніжками, то вважалося, що це чудить полуношниця.

Знахарка над такою дитиною водила спеціальною мітлою і примовляла: «Полуношниця — непокоїла, грай помельною золоткою, а мово не засобляй, сну і зросту ново дитя не карнай».

- Якщо в День Міни стоїть ясна погода, то незабаром вдарять морози.

- Якщо сніг вітром легко розноситься, то літо буде без дощів.

- Білі хмари, що пливуть по небу віщують похолодання.

- Якщо в День Міни пішов дощ, то весна буде дощовою.

- Якщо на Єрмогена навколо сонця чи місяця видніються кільця, то незабаром очікується рясний снігопад.

- Якщо зірки на нічному небі почали мерехтіти, то скоро почнеться холоднеча.

- Якщо зірки почали яскраво горіти, то незабаром вдарять морози.

-Якщо нічні зірки здаються маленькими, то скоро почнеться снігопад.

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.