В церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Нікона Печерського (ігумена Києво-Печерської лаври) і преподобного Данила Стовпника (подвижника). Інші назви свята: «Нікон», «Нікон Сухий Печерський», «Данило», «Данило і Лука».

Цей день наші пращури присвячували Сонцю, запалювали вогнища в його честь, прославляли і дивилися по ньому погоду на найближчі дні. Також обов'язково потрібно піти в храм, простояти всю службу і попросити у святого допомоги. Йому моляться, щоб відігнав нечисть у вигляді сильної завірюхи. А коли повернетеся додому, покладіть сокиру біля вхідних дверей вістрям до них. Тоді демони, якщо залетять до вас погрітися, не зможуть пройти і нашкодити.

Хуртовина, фото: UTV
Хуртовина, фото: UTV

Вдень не варто нікуди виходити, якщо не сильно потрібно. Та й спати потрібно лягти раніше, так як на вулиці темні створіння можуть схопити вас і більше не відпустити. Так людина і померти може. А нечисть літає на білих мітлах, краде з дому віники і потім ними піднімає страшні хуртовини. Тому потрібно заховати віник і мітлу в шафу і навіть прив'язати до чого-небудь важкого. Тільки вранці можна повертати їх на місце, а перед цим потрібно тричі перехрестити.

Ще є прикмета, що якщо у вас розбився горщик з кашею на Нікона, то значить у нечистої сили все-таки вдалося прорватися у ваш будинок і можуть початися нещастя. Тому потрібно знешкодити духів, як можна швидше. Захистить від них Домовик. Але його треба погодувати. Йому ставлять горщик з кашею в темний кут, а вранці черепки треба закопати, а саму кашу віддати птахам.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж
Показати ще

Народні прикмети на 24 грудня

Потім приготуйте кашу, переперчіть і пересоліть її. Кожному члену сім'ї потрібно з'їсти по одній ложці. Це зміцнити стосунки в сім'ї.

Якщо людину почало сильно лихоманити, то, за повір'ям, потрібно взяти золу з печі, вийти з дому і піти на перехрестя. До вітру стають спиною і кажуть: «Пічна зола, лети, лихоманку забери». Золу потрібно кинути, повернутися додому, лягти біля печі або в будь-якому теплому місці і ні з ким не розмовляти. Вранці хвороби вже не буде.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.