В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Євстратія Севастійського, а також Євгенія, Авксентія, Ореста і Мардарія. Інші назви свята: «Євстрат — сонечку рад», «Дарій», «Мардарій», «Відьмині посиденьки». Ведьмовими посиденьками цей день називали, тому що є повір'я, що саме на Євстратія відьми та інші темні сили збираються разом, щоб вирішити, як краще знищити Сонце.

Вірили також, що відьми можуть обернутися старою жінкою з сивим розпатланим волоссям і худими довгими руками або кобилою, кішкою, собакою, безрогою коровою, змією. Можуть перетворитися також у копицю сіна, голки або нитки. Тому краще не спілкуватися з незнайомими створіннями, не торкатися ні до чого зайвого, тому що тоді опинитеся в обіймах відьми, з яких вже не виберешся. І звісно не впускайте в будинок незнайомих людей.

Відьма, фото: Вікіпедія
Відьма, фото: Вікіпедія

На Русі намагалися дізнатися, де ж саме відбувається зустріч відьом, і дивилися на дим пічної труби. Якщо в якомусь будинку він вирує і шумить, то саме в ньому і зібралися чаклунки. Щоб захиститися від цієї нечисті, яка дуже любить літати на мітлах, потрібно з ранку перекинути пічний хват або перевернути заслінку на печі в іншу сторону. Це допоможе захистити будинок, сім'ю і тварин від відьомських витівок у вигляді порчі, неврожаю і хвороб.

Народні прикмети на 26 грудня

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Обов'язково потрібно заховати подалі віник так, щоб його ніхто не знайшов. Є повір'я, що відьма не може померти, поки не передасть кому-небудь свій дар. Мало було бажаючих його отримати, тому чорні маги ходили по хатах і крали віники, посуд і все те, чим часто користуються люди. Ці речі вони заговорювали і повертали назад. Варто торкнутися такого предмета і сила темної відьми перейде до цієї людини.

Саме тому не можна залишати нічого на вулиці і потрібно щільно закрити двері і вікна. А якщо у вас щось пропало, а в цей день різко знайшлося, то не чіпайте цей предмет голими руками. Потрібно використовувати щільну чорну тканину, яку потім потрібно спалити разом з цим предметом. Вогнище спорудити з дубових полін.

А ще по погоді цього дня можна дізнатися, яким буде січень, а в наступні 11 днів – на майбутні 11 місяців.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.