В церковному календарі це день вшанування пам'яті святих мучеників Аполлонія, Філімона, Феотіха і Аріана. Інші назви свята: «Філімон», «Фірс», «Господар», «Каллиники».

За переказами під час правління імператора Діоклетіана були гоніння на християн. Аполлоній злякався страждань і попросив Філімона, який був язичником, переодягнутися в його одяг і принести жертву ідолам. Але виявилося, що Філімон сам вірить в Ісуса. Аполлоній розкаявся і зізнався у своїй вірі. Після страшних тортур їх обох стратили. Серед мучителей християн був ще язичник Аріан. Після він покаявся, прийняв хрещення разом з охоронцями (Феотих був старшим з них). Однак їх теж стратили за відступ від віри.

Свята 27 грудня, фото: sputnik.ru
Свята 27 грудня, фото: sputnik.ru

Чого не можна робити 27 грудня

В цей день обов'язково треба частіше вмиватися і ні в якому разі не можна допускати, щоб у вашому домі був безлад або бруд. Тоді до вас може причепитися різноманітна нечисть, якої достатньо в цей день на вулицях. А якщо ще і вийти на вулицю немитим, то вб'є блискавка. Не можна також підходити до коня, якщо вранці не вмилися, так ви нашкодите тварині. Ще варто поменше дивитися телевізор, сидіти перед екраном телефону або комп'ютера.

Народні прикмети на 27 грудня

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Сьогоднішня погода пророкує лютневу.
  • Тепло 27 грудня – прикмета спекотного літа.
  • Мінлива погода в день Філімона – очікується відлига.
  • Сніжну погоду обіцяють вітер, який дме з одного боку, і хмари, що летять в протилежну.
  • Вдень слід чекати снігопад, якщо вночі на Філімона випав іній.
  • Над лісом темно-сині плями 27 грудня – прикмета до швидкого снігопаду.
  • Ворони каркають цілою зграєю – значить, сильний мороз вдарить.
  • Гуси лапи під себе тиснуть в Філімонів день – похолодає.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.