Міжнародний день кіно

Це свято відзначають усі кінематографісти і просто любителі кіно по всьому світу. В цей же день у 1895 році в «Гранд-кафе» в Парижі провели перший сеанс сінематографа братів Люм'єр. Тому і обрали саме 28 грудня. Тоді показали перший у світі короткометражний фільм «Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота». І він також став першим фільмом, який показали людям за гроші.

Свята 28 грудня, фото: ГолосUA
Свята 28 грудня, фото: ГолосUA

День святих Невинних Немовлят Віфлеємських

Цей день 28 грудня відзначає Римо-католицька церква. А православні християни вшановують пам'ять Мучеників 14000 немовлят 11 січня. Шанують тих немовлят, яких вбили за наказом Ірода у Вифлеємі. Їх відносять до мучеників, так як будь-хто, кого вбили з ненависті до Ісуса повинен вважатися мучеником, навіть якщо не знав, що відбувається. За Євангелієм від Матвія Ірод, довідавшись від волхвів, що народиться Христос, наказав убити всіх невинних немовлят. Почали відзначати цей день з 4 століття. Спочатку його святкувала Константинопольська Церква, а потім й інші.

Свята 28 грудня, фото: Православное слово
Свята 28 грудня, фото: Православное слово

Кулубі Габріель — День святого Гавриїла в Ефіопії

В Ефіопії майже у кожної людини є свій святий-покровитель. І архангел Гавриїл – один з найпопулярніших. Натовпи віруючих збираються в цей день на вулицях, православні туахедо влаштовують барвисті церемонії. Паломники ходять в церкву, виконують обітницю, просять про що-небудь і дякують за виконані прохання, а також приносять церкві підношення. Зазвичай це свічки і парасольки різних видів. Потім церква знову продає ці підношення віруючим, а на ці гроші допомагає бідним. А якщо спочатку сім'я молилася архангелу Гавриїлу, а потім народилася дитина, то її потрібно принести в церкву для хрещення. Близько 1000 дітей хрестять під час свята та багатьох називають саме в честь Гавриїла.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Свята 28 грудня, фото: Вокруг света Украина
Свята 28 грудня, фото: Вокруг света Украина

Православні свята:

  • Святителя Стефана сповідника, архієпископа Сурожського.
  • Собор Кримських святих.
  • Собор Кольских святих.
  • Різдвяний піст.

Трифонів день

Православні люди в цей день відзначають пам'ять святого Трифона Печенгського. Наші предки вважали Триифона покровителем моряків. Його просили вберегти від небезпеки, а всі, хто пов'язаний з морем, йдуть до церкви і ставлять йому свічку. Так як день ставав довшим, то на Русі вважали, що сонце відправляє своїх дітей – промені – щоб прогнати нечисту силу. Але поки вони ще слабкі, тому потрібно їм допомогти. Зранку виносили на двір гарячі вугілля і висипали на сніг, щоб налякати злих духів.

Народні прикмети на 28 грудня

Іменини в цей день

Олександр, Василь, Іларіон, Павло, Степан, Сусанна, Трифон


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.