В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Трифона Печенгського, який жив на Кольському півострові в 16 столітті. Інші назви свята: «Трифон», «Зоря в рукавицях».

Трифона раніше звали Митрофан, до постригу. Він народився в Новгородкій землі, і його батько був священиком. В один день Трифон почув голос, який сказав йому йти на північ, тому він оселився на річці Печенга і проповідував Євангеліє саамам. Згодом він збудував храм Благовіщення і заснував монастир Святої Трійці при ньому. У цій обителі прийняв постриг, потім став ієромонахом, а ще пізніше – ігуменом.

Свята 28 грудня, фото: forum.optina
Свята 28 грудня, фото: forum.optina

Чого не можна робити 28 грудня

В цей день ще триває Різдвяний піст, тому потрібно дотримуватися його заборони щодо їжі та поведінки. А також не варто ні на кого злитися. Варто стримувати емоції і бути доброзичливими. Є ще народне повір'я, яке забороняє скаржитися на холод. Весь день потрібно бути веселими і бадьорими, щоб мороз подарував міцне здоров'я.

Народні прикмети на 28 грудня

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Сьогоднішня погода розповість про березневу.
  • Мороз вдень 28 грудня, а ввечері різко почало теплішати, – за прикметами, очікується холоднеча.
  • Північний вітер в день Трифона, – настають сильні морози.
  • На Стефана на деревах іній, – очікується рік урожайний на овес.
  • Синиці 28 грудня вранці розкричалися, – прикмета, що настануть морози.
  • Кіт поліз на піч, – похолодає.
  • Сухий сніг по землі літає, – прикмета до літньої посухи.
  • Великі кучугури 28 грудня, – приємне і нежарке літо буде.
  • Народжені в Трифонів день суворі до себе і оточуючих, люди високих принципів.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.