Мусульманки часто відчувають себе неповноцінними у ситуаціях, коли їм наполегливо пропонують зняти хустину перед чужою людиною. Для них це гріх.

"Зніміть хустину, має бути видно ваші вуха", "Ми повинні бачити ваш колір волосся", "Знімайте, кабінет зачинений, вас ніхто не побачить", - такі фрази жінки-мусульманки не раз чули, коли приходили робити паспорт чи ID-картку.

Донедавна в Україні діяли правила, які забороняли робити фото на документи в головному уборі. Деякі співробітники міграційної служби ці правила порушували. Але частина жінок безрезультатно боролася за фото в хустці у суді.

Нині Міністерство внутрішніх справ та Державна міграційна служба розробили нові спеціальні вимоги, які дозволяють фотографуватися з покритою головою.

Мусульманки
Мусульманки

Популярні новини зараз
В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Мусульманські жінки, за традицією, ховають свою "красу" від сторонніх чоловіків. Для цього вони одягають хіджаб — одяг, який відповідає шаріату. Обов'язковий його елемент — хустка, що покриває голову. Знімають її лише вдома — на самоті або в присутності рідних.

"Обличчя має бути видно від лінії росту волосся до підборіддя та в напрямку від вух", — зазначено у міжнародних правилах.

Однак, до листопада 2019 Україна не підтримувала цього міжнародного стандарту.

Українка, які стала мусульманкамкою, поділились всіма тяготами нового життя.

Ольга Фриндак — голова Ліги мусульманок України. Вона народилася у Стрию Львівської області, в 14 років слідом за старшою сестрою прийняла іслам. Після школи поїхала навчатися до Києва, влаштувалася секретарем у мусульманську організацію, на роботі познайомилася з майбутнім чоловіком.

Ольга Фриндак

Коли жінка стала мусульманкою, в її рідному місті на Львівщині, мало що чули про цю релігію.

Частина знайомих припинили спілкуватися з Ольгою. Всі її сестри, брат і мама згодом теж прийняли іслам.

"Пам'ятаю, коли приїжджала в хустині в 2000-х на Львівщину, йшла на сільське весілля однокласниці, то люди мене не сприймали. Вони самі покривали голову в церкві, але не так, розуміли, що в мене це не по-християнськи. Показували пальцями", — каже жінка.

Але додає, що зараз стало значно легше: "Особливо після 2014-го, коли вони частіше стали бачити кримських татар у своїх містах".

За її словами, бути мусульманкою в переважно християнському суспільстві — це виклик.

Закордонний паспорт Ольга отримувала на Львівщині. Але тоді зробити фото з покритою головою дозволили — на закордонні документи заборона не поширювалася.

Згодом жінка переїхала до Ірпеня. В 25 років у місцевій міграційній службі їй вклеїли в український паспорт фото в хіджабі. Але на початку 2018 року подруги почали жалітися, що їх фотографувати у хіджабі на документи далі відмовляються.

Коли вона вирішила змінити старий паспорт на ID-картку та пішла до міграційної служби, її попросили зняти хустку. Аж через два роки невдалих спроб Ольга тримає в руках нову ID-картку.

Духовне управління мусульман України "Умма" навіть зголошувалося оплатити роботу експертів, які розробили б нові правила для фото.

Нагадаємо, мусульманкам у Вінниці зачиняють усі двері: варто тільки вбратися у хіджаб...

Раніше Знай.ua повідомляв, як виглядали б зірки 20 століття в Instagram.

Також Знай.ua писав, найжорстокіші діти-вбивці в історії та моторошні злочини.