В церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського. Інші назви свята: «Модест», «Скотохранитель», «Покрив худоби». Цей День відзначався чоловічими братчинами з пивом і м'ясом, присвяченими святому Модесту — захиснику тварин.

За переказами Модест жив у Малій Азії і був сином християн. В юності він уже хотів стати ченцем і вирішив прийняти постриг. Потім навіть сам став настоятелем монастиря святого Феодосія Великого. Коли на Сирію і Палестину напали перські війська, то після цього Модест очолив Єрусалимську церкву. А ті християнські святині, які зруйнували перси, він відновив. Так само вчинив і з храмом Гробу Господнього.

Свята 31 грудня, фото: floridamonastery.org
Свята 31 грудня, фото: floridamonastery.org

Чого не можна робити 31 грудня

Сьогодні не можна жінкам грати в карти, щоб курки не виклювали всі огірки. А ще не можна залишати відкритим молоко і ножі на видному місці. В молоко може пробратися нечисть, а ножами вона може випадково поранити оточуючих. У новорічну ніч є й інші заборони. Наприклад, не можна сваритися, проводити цей день в старому і брудному одязі, а також в не прибраному будинку. Ялинові гілки, гірлянди і свічки зможуть захистити від витівок нечистої сили і принесуть в наступний рік тільки краще.

Народні прикмети на 31 грудня

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Який Модест, такий і червень.
  • Якщо сніг при ходьбі не хрумтить або подув західний (або південно-західний) вітер, то скоро настане потепління.
  • Якщо поля не вкрилися снігом, то рік буде неврожайним.
  • Якщо сніг впритул до паркану – літо буде неврожайним; якщо ж проміжок між парканом і снігом залишається – врожайним.
  • Народжені 31 грудня відзначені долею. Їм у житті все вдається. Носити їм слід топаз або бірюзу.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.