Здавалося б, можна небагато видихнути, так як з новорічним столом і з основною метушнею вже впоралися, але насправді рано розслаблятися, тому що попереду нас ще чекає 7 січня - Різдво, на яке в різдвяний святвечір необхідне приготування особливих страв. Дізнайтеся в цьому матеріалі які пісні страви повинні стояти за різдвяним столом.

В світі існує безліч варіантів приготування куті, politeka.net
В світі існує безліч варіантів приготування куті, politeka.net

Різдвяне меню

Різдво для віруючих - це такий особливий час, коли християни переживають важливу зустріч з Господом, тому до такої події потрібно готуватися в усіх аспектах.

Напередодні Різдва прийнято готувати 12-ть пісних страв. Але варто підкреслити, що це виключно народна традиція, так як церква і церковні повір'я не поділяють думку про те, що кожна страва символізує одного з апостолів. Так, що скільки страв і які вони будуть це вже, залежить від бажання господарів будинку, головне завдання, тільки в тому, щоб страви були пісними.

Перше, що ставили на стіл наші предки в свято - була кутя. Віруючі люди після літургії, сідали за стіл і починали трапезу саме з куті. Інгредієнти з яких готуватися це блюдо мають своє символічне позначення, так, крупа символізує довголіття, мед є символом здоров'я, а також солодкого життя, а мак символізує достаток у домі.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Пропонуємо кілька варіантів приготування куті

Кутя з пшениці з мигдалем і інжиром

Для приготування цієї страви нам знадобитися 250 г пшениці, 150 г родзинок, 150 г інжиру і 100 г меду. При необхідності інжир можна замінити на будь-які інші сухофрукти.

У процесі приготування потрібно відварити пшеницю, варити треба досить довго, але потрібно дивитися, щоб зерна не розм’якли і залишилися цілими. Ізюм та інжир або ж інші обрані сухофрукти потрібно залити холодною водою, щоб вони розм'якли. Ізюм не потрібно розрізати так як він і так невеликий, а ось інжир потрібно розрізати на менші шматочки. Після цього змішайте інжир з родзинками та з кутею, додайте мед і все ретельно перемішайте.

Кутя з рису і сухофруктів

Для її приготування знадобиться 200-300 г рису в залежності від того, на скільки велика сім'я, далі потрібно взяти стільки ж сухофруктів. Рис потрібно відварити до готовності, але, щоб він не злипнувся, то перед цим ретельно промийте його холодною водою. В іншій каструльці поставте варитися сухофрукти, води для них не потрібно багато, головне, щоб вона не багато покрила їх зверху. Варити сухофрукти потрібно на повільному вогні буквально 10 хвилин, туди ж додати цукор і розчинити його. По закінченню зазначеного часу злийте воду з сухофруктів, але не виливайте її, так як нею можна залити кутю. При необхідності поріжте сухофрукти на невеликі шматочки і додайте їх до рису, залийте все це солодкою водичкою. Якщо солодощі буде недостатньо, то можна додати меду.

Кутя з рису з бананом

Для приготування потрібно 250-300 г рису, банани - 2 шт., ківі 1 шт., яблуко 1 шт.

Рис потрібно відварити до напівготовності, після чого в каструлю потрібно додати дрібно нарізаний банан, і далі проварити, але вже до готовності. Коли рис трохи охолоне його можна подавати до столу попередньо притрусивши дрібно нарізаними яблуками і ківі.

Узвар можна додавати в  кутю, а можна прости пити, ogorodnik
Узвар можна додавати в кутю, а можна прости пити, ogorodnik

Друге блюдо, яке повинно бути на столі, це узвар. Його в народі називають господарем різдвяного столу. Узвар готуватися дуже легко. Для приготування потрібно 150-200 г сухофруктів і пару літрів води. Все разом добряче проварювати на середньому вогні. Потрібно спробувати по солодощі, якщо узвар мало солодкий, то можна додати меду, але робити це потрібно вже після того, як узвар трохи охолоне, щоб мед не втратив свої лікувальні властивості. Узвар можна додавати в кутю або ж просто пити як компот. На свято не рекомендується варити багато узвару, так як його потрібно вживати свіжоприготовленим.

Третє блюдо на різдвяному столі - вінегрет. Традиційний вінегрет готується з варених овочів картоплі, буряка, моркви і квасолі. У салат додаються солені або ж мариновані огірки. Притрушують готовий салат зеленню. Примітно, що такий салат не просто дуже смачний, але ще і корисний, адже в ньому є всі мінеральні речовин та вітаміни, які потрібні організму людини.

Четверте пісне і бажане блюдо на столі - вареники. Тісто на це блюдо краще готувати з борошна грубого помелу, а для начинки можна використовувати варену картоплю, зварену в мундирі. Прийнято вважати, що саме під шкіркою картоплі зберігаються корисні речовини, які при звичайній чищенні картоплі просто зчищаються. Тому рекомендується відварити картоплю в мундирі, а потім його очистити і придушити виделкою або полкушкой. Для більш цікавого смаку в картоплю можна додати небагато сушених грибів і цибулі. Варто пам'ятати, що це пісне блюдо, а значить не можна робити зажарку на соняшниковій олії.

Наступне місце відведено овочевому рагу. Сюди можна додати всі ваші улюблені овочі: сині, кабачки, цибулю, перець болгарський, картоплю та інші овочі. Всі їх можна нарізати маленькими шматочками і тушкувати на повільному вогні. Щоб овочеве рагу вийшло ще смачніше його можна заправити соусом, приготованим його зі свіжих томатів.

Наступне блюдо - капусняк. Відмінність різдвяного капустняка від звичайного в тому, що він готується не на м'ясній юшці, а просто на воді. Для приготування страви потрібно взяти квашену або ж сиру капусту, але по початковому рецептом він готується саме з квашеної капусти. За класикою можна використовувати картоплю, а можна подбати про своє здоров'я і використовувати пастернак, тоді страва буде таким же смачним, при цьому ви зможете зменшити споживання крохмалю. Так як це пісне блюдо, то цибулю і моркву не потрібно обсмажувати на олії, вони також гасяться разом з капустою.

Сьоме місце в списку різдвяних страв займають голубці, але тільки готуються вони не з м'ясом, як традиційні, а з грибами і пшоном. Так як пшоно досить жорстке, то його можна до напівготовності проварити окремо, а потім разом з грибами додати його в капустяне листя і скрутити голубці. Щоб смак вийшов ще більш насиченим, то можна додати тушенну моркву і цибулю.

Далі на столі повинна стояти риба. Потрібно вибирати не жирну рибу, наприклад скумбрію або щуку. Але пам'ятаємо, що це пісне блюдо, тому рибу не можна смажити, її можна або варити, або тушкувати. Готову страву можна прикрасити зеленню.

Перед тім як вечеряти необхідно прочитати святкову молитву, etnoxata.com
Перед тім як вечеряти необхідно прочитати святкову молитву, etnoxata.com

Наступне місце відведено солінням. Якщо зазвичай це вважається додатковим блюдом, то за різдвяним столом це таке ж рівноцінне блюдо, як і всі інші. Можна взяти не тільки огірки і помідори, але ще і квашену капусту, яку можна прикрасити ягідками журавлини. Маленька хитрість - із замороженою журавлиною капуста довше залишається хрусткою.

Десятим блюдом стають пісні пироги і пампушки

Пироги можна робити з різними начинками і не думати про м'ясні начинки! Наприклад, можна приготувати пироги з грибами, картоплею чи капустою. Готове тісто, важливо пам'ятати, що там не повинно бути яєць і молочних продуктів. Також можна зробити оладки з фруктовою або ягідною начинкою.

Передостаннє місце в списку займають запечені яблука з медом і горіхами. На приготування страви потрібно буквально 25 хвилин, за те такі яблучка стануть відмінним десертом як для дітей, так і для дорослих. Печені яблука багаті наявністю пектинів, а горіхи з медом зміцнюють імунітет. Такий десерт можна приправити корицею, просто змішавши її з кількома ложечками меду. До того ж яблука покращують обмін речовин і поліпшують травлення, що в свята дуже потрібно, адже від достатку страв можна перевантажити собі шлунок.

Салат з капусти або буряка

Звичайно, щоб не відчувати сухості від всіх приготованих страв, то завершенням столу варто зробити смачний буряковий салат або ж салат з капусти. Так як ми не можемо заправити салат майонезом, то ми можемо заправити його невеликою кількістю соняшникової олії. Що стосується буряка, то можна приготувати салат як зі свіжого, так і з вареного буряка або ж зі свіжої капусти.

Втім, немає ніякої різниці скільки салатів і страв ви приготуєте в цілому на Різдво, головне, щоб вони були пісними і приготовлені з любов'ю.

В народі кажуть, що кожна страва символізує одного з апостолів, cont.ws
В народі кажуть, що кожна страва символізує одного з апостолів, cont.ws

Тонкощі сервіровки різдвяного столу

Різдво і різдвяний святвечір - це, особливий час, тому і стіл теж накривали і сервірували по-особливому. Перед тим як постелити скатертину на стіл, спершу потрібно покласти небагато сіна і тільки потім зверху кладуть скатертину. Традиція класти сіно під скатертину пов'язана з церковною історією, коли Ісус Христос з'явився на світ. Християнська історія говорить про те, що сіно було в яслах, в яких тримав немовля Ісус.

Важливо також в святковий день відвідувати літургію і тільки після цього сідати за стіл. Перш ніж приступити до трапези на стіл потрібно поставити свічки, що горять. А господарям будинку потрібно прочитати вдячну молитву. Першим за стіл сідав глава сім'ї, по ліву руку від нього сідали гості і родичі чоловічої статі, а з правого боку поруч з господинею будинку сідали гості і родичі жіночої статі. Першу ложку куті клали на підвіконня або ж на поріг будинку, таким чином віддавали данину предкам, тому важливо було спершу задобрити їх і тільки потім самим приступати до трапези.