Православні християни готують на Різдво кутю. Здавна різні регіони України готували кутю по-різному.

Пропонуємо вам підбірку різноманітних рецептів цієї страви і правила її вживання. Кутєю починають вечерю. Тільки після неї можна приступати до решти страв. Це різдвяне блюдо готують з пшениці або рису.

До куті зазвичай додають узвар. Його готують із сухофруктів (груші, яблука і вишні). Інгрідієнти потрібно закип'ятити і дати настоятися, але не доводити до кипіння.

Кутя з пшениці

У неї можна додати цукати, завдяки чому в народі блюдо отримало назву "Барська кутя". Відомо, що її найчастіше готують на Закарпатті.

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Для її приготування знадобиться дві склянки пшениці, 50 г цукатів, півсклянки волоських горіхів, мед.

Спочатку потрібно промити пшеницю і варити на повільному вогні дві години. У неї покласти чотири столові ложки меду або за смаком. Перед тим, як додати горіхи, їх потрібно подрібнити (можна в блендері, можна звичайною скелею для тесту). Обов'язково потрібно дати куті з медом настоятися, щоб смак був насиченим, тільки після цього додавати туди цукати і горіхи.

2. Кутя з рису

Для її приготування знадобиться 250 г рису, 100 г родзинок, 100 г мигдалю, цукор, кориця, мак. Ця кутя популярна в Полтавській області.

Спочатку для такої куті необхідно приготувати цукровий сироп і потримати мигдаль та родзинки в окропі (їх витягнути після 20 хвилин і ще раз промити).

Рис вариться як зазвичай, після цього додати розпарений мигдаль та родзинки і полити це корицею і цукровим сиропом.

Кутя з перловки

Не так популярна на Різдво, але є хорошим замінником рису і пшениці.

Для такої страви варто купити 200 г перлової крупи, 150 г маку, 50 г очищених горіхів, 50 г родзинок, мед і цукор за смаком, 0,5 склянки вершків.

Крупу варити у співвідношенні один стакан на три склянки води, її потрібно відцідити після приготування і перекрутити через м'ясорубку. Як і в попередньому рецепті, родзинки необхідно запарити.

Мак додати у вже готову перловку. Все це змішати з родзинками і горіхами. Для насиченого смаку необхідно додати вершки.

Читайте також: Українці в захваті від клубної версії "Щедрика" (відео)

Нагадаємо, що в різдвяну ніч прийнято ворожити. Народні повір'я свідчать, що в цю ніч ворожіння найправдивіші.