В цьому році в Україні розпочинається другий етап медичної реформи, який охопить спеціалізовану та високоспеціалізовану медицину, повідомляє газета “Сегодня”.

Так, з квітня 2020 року, принцип “Гроші ходять за пацієнтом” працюватиме на усіх рівнях медичної допомоги. Сплачувати за лікування українців буде Національна служба здоров’я, яка перераховуватиме гроші безпосередньо на рахунки клінік. Пацієнт буде оплачувати лише стоматологічну допомогу, а також косметологію та масаж. Також лікарня зможе виставити пацієнту рахунок, якщо він звернеться за вторинною допомогою сам, без направлення від сімейного лікаря — за винятком акушера-гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога та педіатра, а також невідкладних випадків.

Також планується збільшити фінансування програми доступні ліки, у рамках якої збільшать кількість інсуліну. “В регіонах наразі є нестача коштів на придбання інсуліну, а в 2020 році її ну буде”, - сказала міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

В цьому році також має запрацювати електронна медична карта, яку почали тестувати ще в минулому році. Разом з нею запрацюють також електронні направлення та електронні лікарняні.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Проте, на всі ці плани може не вистачити грошей. В законі про програму медичних гарантій закладено 5 відсотків від ВВП, але у нинішньому бюджеті на це виділено втричі менше, ніж має бути.

Нагадуємо, що нещодавно медики вперше вилікували серйозну хворобу в космосі.

Як повідомляв портал Знай.uа, представники родин героїв Небесної Сотні звернулись до Генеральної прокуратури України з вимогою замінити прокурорів, які представляють обвинувачення у справі колишніх представників "Беркуту".

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський підписав доленосний для України закон: торгувати з Росією більше не будемо.