Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять апостола первомученика і архідиякона Стефана. Інші назви свята: «Степанові праці», «Степани зимові», «Святий Степан», «Свято пастухів».

Стефан спочатку був євреєм, але повірив в Христа, володів сильним словом і став архидияконом. Далі він проповідував у Єрусалимі. Фарисейці сильно розсердилися на нього за те, що він умів добре висловлюватися, а слова підкріплював чудесами і знаменнями. У результаті його схопили і направили на вище єврейське судилище. Стефана обмовили на суді і закидали камінням. Але як тільки на нього обрушився град каменів, мученик підніс молитви до Бога і Він прийняв його душу.

Свята 9 січня, фото: Православный Донбас
Свята 9 січня, фото: Православный Донбас

Чого не можна робити 9 січня

Для дівчат і жінок є заборона на 9 січня: не можна відразу після пробудження босою ногою ступати на підлогу. Спочатку потрібно прочитати 9 разів «Отче наш», щоб не втратити красу. Також не можна шити і ткати, так ви можете втратити пам'ять. Не можна погано ставитися до коней і худоби, так як їм протегує святий Стефан. А ще заборонено рубати дрова до заходу, інакше можна сильно поранитися, що рана буде ще довго гоїтися.

Народні прикмети на 9 січня

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо вночі місяць забарвився в червоний колір, то ранок буде теплим і сніжним.
  • Якщо на Степанові праці пішов снігопад, у лісах буде багато грибів і ягід.
  • Якщо іній покрив гілля дерев, то урожай зерна буде багатим.
  • Якщо опустився туман, то скоро настане тепло.
  • Якщо всі маленькі пташки поховалися, то невдовзі піде снігопад.
  • Якщо ворони почали гніздитися не на деревах, а на снігу, то незабаром настане тепло.
  • У коня копита почали потіти – чекай швидкого приходу весни.
  • Кінь фиркає на землю лягає – бути теплу.
  • Якщо до людей заєць прискакав, а гуси стали лапки підтискати, то чекай холодів.
  • Народжені 9 січня стають хорошими господарями. Носити їм слід яшму.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.