Подорожчання курсу є результатом плаваючого курсу, а від зміцнення національної валюти виграють споживачі. Про це повідомив представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Йоста Люнгман.

"Сьогодні валютний курс визначається співвідношенням попиту і пропозиції. Натомість Нацбанк фокусується на інфляції і дозволяє валютним курсом рухатися відповідно до попиту і пропозиції", – вважає представник МВФ.

Він вважає, що важко визначити головний фактор, який вплинув на подорожчання гривні.

Обмін валют
Обмін валют

"Має місце продовження досить істотного припливу коштів від українців, що перебувають на заробітках за кордоном. Ціни на традиційні товари українського експорту високі, в той же час ціни українського імпорту – на той же газ – зменшилися. Два роки поспіль небаченого врожаю – це також веде до подорожчання національної валюти. Уряд запропонував привабливі ставки на національні облігації, що підвищило попит на ці папери", – зазначив він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він думає, що зміцнення гривні може бути виграшним для споживачів, які хочуть купити імпортні товари.

"Ці товари будуть для них дешевше. Те ж саме для компаній, які хотіли б оновити свої виробничі фонди, якщо вони імпортні, то покупка цих імпортних виробничих фондів буде дешевше. Українські домогосподарства, які включають тепло або газову конфорку на кухні, також відчувають, що газ подешевшав. Але щодо експортерів, які конвертують валютну виручку, то вони отримають у гривні менше", – зазначив чиновник МВФ.

Нагадаємо, експерти спрогнозували майбутні коливання гривні.

Як повідомляв Знай. ua, названі нові країни, які "приваблюють" українських заробітчан.

Також Знай. ua писав, що у Зеленського визначилися з курсом долара.