Православна церква в цей день вшановує пам'ять 14 тисяч немовлят, убитих у Вифлеємі за царя Ірода. А в народі 11 січня - четвертий день різдвяних святок і цілком підпорядкований різдвяному періоду. Інші назви дня: «Страшний день, «Страшний вечір», «Мучеників 14 000 немовлят», «Тадей, Марк, Іоанн».

Цар Ірод дізнався про те, що у Віфлеємі має народитися хлопчик, який стане царем всіх народів від волхвів. Але він не зовсім правильно витлумачив цю фразу. У страху повалення і в ненависті до дитини він наказав убити всіх немовлят, щоб уникнути приходу «царя», яким повинен був стати Ісус. В результаті вбито на очах у батьків 14 тисяч немовлят. І хоча вони не розуміли, за що їх позбавили життя, церква вважає, що будь-хто повинен вважатися мучеником, якщо постраждав через ненависть до Христа, навіть якщо не знав про це.

Свята 11 січня, фото: Википедия
Свята 11 січня, фото: Википедия

Чого не можна робити 11 січня

У цей день заборонено ходити в ліс, так як ви можете не повернутися з нього, замерзнути або вас з'їдять дикі звірі. Краще з дому взагалі не виходити, особливо ввечері та вночі, так як дуже багато нечисті бродить, а такий дух може вселитися в людину або забрати її душу. Не випускайте дітей з дому, на них демони особливо полюють, а немовлятам потрібно покласти в ліжечко висушену квітку чортополоху. За прикметами забороняється ще братися за важливі справи, тому що цей день нещасливий і тоді вся справа не вийде.

Народні прикмети на 11 січня

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Варто чекати на сильні морози, якщо в Страшний день безхмарно і північний вітер.
  • Кінь передбачає погоду: заснув 11 січня стоячи – попереду холодні дні, лежачи – потепління.
  • Яскраві зірки в Страшний день – до холодів.
  • Народжені 11 січня вважаються нещасними людьми, тому їм вішали на шию два хрестика.
  • У Страшний день зустріти батюшку – до удачі.
  • У того, кого сьогодні собака вкусить, нечисть вселиться.
  • Низькі хмари 11 січня – сувора зима.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.