Сьогодні в православ'ї День Анісії Солунської. Інші назви свята: «Онися», «День Анісії Желудочниці», «Порізуха», «Онисі зимові».

Анісія жила в 3-м столітті в Греції в місті Солунія і виховувалася багатою християнською родиною. Проте дівчина рано стала сиротою і отримала багатства у спадок. Це були важкі часи для християн, правив імператор Максиміан, який проводив гоніння на християн, за його наказом віруючих не тільки переслідували, але й катували і страчували. Знаючи, що багатим не місце у Небесному Царстві, Анісія вирішила роздати всі свої гроші, а рабів відпустила на волю. Сама ж дівчина займалася тим, що допомагала злиденним, християнам і сиротам, які були у в'язницях. Вона померла смертю мучениці.

В народі був звичай у цей день різати свиней, тому варили тельбух і особливу увагу приділяли шлунку. Тому Онисі дали прізвисько Желудочниця. Перед вживанням у їжу на нутрощах ворожили: так гладенька і рівненька селезінка могла напророкувати сувору зиму, а порожній шлунок віщував довгі холоди. Шлунки готували за кількома традиційними рецептами і називали їх часто кендюхами. Основною начинкою була грудинка, сіль, цибуля, а потім все це смажилося на вогні. Любили варений шлунок і фарширований (але його вже наповнювали м'ясом з голови свині).

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Народні прикмети на 12 січня

А також цей день припадав на самий розпал святок, тому багато традицій обох свят перемішалися. Для чоловіків була особлива забава – зимове полювання на кабана. Кабанчика, якщо вдавалося зловити, несли на рогатинах в село і демонстрували все жителям. Після цього дівчата готували святкові страви.

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.