Сьогодні в православ'ї День Анісії Солунської. Інші назви свята: «Онися», «День Анісії Желудочниці», «Порізуха», «Онисі зимові».

Анісія жила в 3-м столітті в Греції в місті Солунія і виховувалася багатою християнською родиною. Проте дівчина рано стала сиротою і отримала багатства у спадок. Це були важкі часи для християн, правив імператор Максиміан, який проводив гоніння на християн, за його наказом віруючих не тільки переслідували, але й катували і страчували. Знаючи, що багатим не місце у Небесному Царстві, Анісія вирішила роздати всі свої гроші, а рабів відпустила на волю. Сама ж дівчина займалася тим, що допомагала злиденним, християнам і сиротам, які були у в'язницях. Вона померла смертю мучениці.

У наших предків був не дивний звичай різати в цей день свиней, але дивний звичай ворожити на нутрощах, перед тим, як спожити їх в їжу. Перш ніж варити тельбух дивилися на їх стан, якщо селезінка була рівною і гладкою, то бути сувороій зимі, а порожній шлунок говорить про тривалі холоди.

Всю їжу, яку готували сьогодні, не солили, боялися, що так біда прийде в будинок. Не можна було займатися рукоділлям: в'язати, прясти, вишивати, шити. Також заборонено приймати подарунок від незнайомої людини. Якщо людина знайша на дорозі хустку, то це означає, що скоро на неї наведуть порчу.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються
Показати ще

Морози ставали все сильнішими, навіть говорили в народі: «Не проси у Онисі тепла»; «До Онисі холоди прийшли». Онисю (Анісія Солунська) прозвали Желудочницей через вищеописану традицію, але також вважали, що свята допоможе при хворобах шлунка.

Сьогодні було кілька варіантів віщих снів: якщо літали у сні, то зробите трагічну помилку; побачили зуби – вас виженуть з роботи з великою ганьбою; а весілля і поцілунки уві сні призведуть до сварки з чоловіком в реальному житті.

Народні прикмети на 12 січня

Прикмети і приказки

  • Якщо в цей день дме південний вітер, то літо буде теплим, а урожай багатим.
  • Якщо піде сніг, то літо буде дощовим.
  • Якщо на Онисю днем стоїть ясна погода – буде потепління.
  • Якщо на нічному небі не будуть світити зірки, то погода зміниться.
  • Якщо на Онисін день зачирикали горобці, то відлига не за горами.
  • Якщо у цей день подув вітер з заходу, то літня риболовля буде багатою.
  • Народжені 12 січня можуть стати хорошими мисливцями.

Сьогодні категорично заборонено шити і в'язати. Вважається, що це принесе нещастя в будинок.

Також не можна приймати подарунки і підбирати випадкові знахідки на вулиці. За народними повір'ями, через ці речі людина може взяти на себе порчу, навіть наведену на когось іншого.

Народна мудрість також наказує не солити сьогодні свою їжу самостійно, так як цим можна накликати на себе лихо.

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.