У цей день Православна церква вшановує пам'ять святителя Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської. Інші назви свята: «Василій Великий», «Старий Новий рік», «Свинячий свято», «Початок Страшних вечорів». Старовинні назви: «Овсень», «Таусень», «Баусень».

Василій Великий був святителем і архиєпископом Кесарії Каппадокійської, а ще богословом і церковним письменником. Його вважають одним з трьох каппадокійських отців Церкви, і приписують йому винахід іконостасу, а також складання літургії.

Свято 14 січня, фото: KyivGallery
Свято 14 січня, фото: KyivGallery

Чого не можна робити 14 січня

Дівчаткам і жінкам засівати заборонено, бо тоді вони не принесуть в дім щастя, яке приносять хлопці. Не можна залишати посівальників без нагороди, але і гроші віддавати не варто, бо тоді ви просто віддасте їм свою фінансову удачу. Не варто працювати, ображатися і згадувати образи. Ще краще не давати в борг, та й самі не беріть. Не торкайтеся до дрібних монет, весь рік тільки їх і будете мати. Не варто виносити сміття, а ще не вимовляйте слово «тринадцять».

Народні прикмети на 14 січня

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Васильєва ніч зіркова — літо ягідне!
  • Від ясного зоряного неба очікують гарного врожаю гороху, але зауважують, якщо зірки до ранку згаснуть, то горох дозріти не встигне.
  • Якщо місяць іде на спад — навесні вода не буде велика, якщо на прибуток, то навесні буде багато води.
  • Випав на Новий рік сніг, сильний мороз або туман віщують гарний урожай.
  • Повна ополонка води і туман на Новий рік віщують великий розлив.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.