Чому так важливе це свято і що відзначають

Сьогодні відзначають День соборності нашої країни, 1919 року УНР і ЗУНР – дві республіки, дійшли згоди і підписали акт, відомий зараз під назвою «Акт Злуки». Соборна – значить єдина. Чому відбулося це об'єднання? В цей же день 1919 року на Софіївській площі в сьогоднішній столиці всієї України прозвучали слова, які в достатній мірі пояснювали все, що відбувається. З цієї промови можна сказати, що українці, хоч і довгі роки були розділені територіально, але завжди мріяли тільки про одне – мати свою державу, ні від кого не залежати, нікому не підкорятися, прикласти всі зусилля, щоб народ був щасливий, а саму державу створити сильною і великою, щоб ніхто не посмів її розкрадати.

День соборності України

І хоча скоро УНР знову почали розривати на частини, українці не забували ці слова, свою довгоочікувану, кров'ю і сльозами вимочену мрію. У 1939 році в Хусті (Карпатська Україна, на той час під Чехословаччиною) цей день відзначили як свято, хоча офіційно його встановить тільки в 1999 році Леонід Кучма. В той день, більше 80 років тому, українцям нагадали, у чому їхня мета.

Свята 22 січня, фото: bilogorodka.com
Свята 22 січня, фото: bilogorodka.com

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Дуже зворушливою можна назвати акцію, коли в 1990 році, ще перед розвалом Радянського Союзу від Києва до Львова взимку, 22 січня, мільйони людей вишикувалися в живий ланцюг, взялися за руки і ще раз показали готовність бути єдиною країною. І зараз, в 2020 році, це об'єднання неймовірно важливе, враховуючи ситуацію в країні.

Свята 22 січня, фото: Тетіївська міська рада
Свята 22 січня, фото: Тетіївська міська рада

Листівки і поздоровлення

Не треба нам сварок, незгоди, ганьби!
З'єднали країну ми навіки.
Не зможе ніщо наш союз розірвати.
Соборна країна! Ви чуєте?! Ні?!
Одна Україна! Єдиная мати!
І краще країни нам не знайти!

Свята 22 січня, фото: afi.org.ua
Свята 22 січня, фото: afi.org.ua

Вітаю усіх нас з Днем Соборності
І побажаю я вам великих можливостей.
В єдності всім українцям я бажаю жити,
І цим, безумовно, тільки дорожити.
І державі, і українському народу,
Бажаю продовження роду.
Щоб зміцнювалася міць і сила держави,
І зникали вмить незгоди нездоланні.
Дружно тягнеться до руці рука.

Як повідомляв Знай.uа при вступі у вищі навчальні заклади будуть деякі зміни для студентів.

Також Знай.uа писав, що тепер українці по-інакшому будуть отримувати субсидії. Зміни набрали чинності з початку цього року.

Нагадаємо, що у Дня соборності України є свої цікаві традиції і багаторічна історія.