День у день люди стикаються з різними захворюваннями шкіри, волосся і слизової оболонки, зараження хворобами може бути найрізноманітніше. У цій статті ми докладніше розповімо про таке шкірне захворювання як - стригучий лишай. Дізнавшись що собою являє це захворювання, які його особливості появи, можна буде з легкістю підібрати ефективне і швидке лікування як для дітей так і для дорослих, не витрачаючи багато свого особистого часу і коштів.

Як виглядає стригучий лишай

Стригучий лишай представляє собою - заразне шкірне захворювання, яке спричинене дією ряду паразитичних грибків вихідців з групи лишаїв. Кожна людина боїться заразитися таким видом шкірного захворювання, нижче ми розповімо як виглядає лишай, як його швидко вивести, що робити щоб не заразитися і як лікується кожен різновид стригучого лишаю. Так само докладніше розповімо про те, хто більше схильний до зараження лишаєм, хто може бути переносником і як стежити за своїм здоров'ям, щоб не допустити повторного його виникнення.

Небезпека даного захворювання в тому, що воно може вражати не тільки шкіру і нігті, але ще і волосяний покрив, хвороба небезпечна і для людей, і для тварин. Таким чином маючи контакт з хворою людиною або твариною, та людина яка схильна до подібного роду захворювань або та, у котрої на даний час слабкий імунітет, може з легкістю захворіти. Зовнішні особливості стригучого лишаю - це плями трохи червого кольору, мають округлу форму і лусочки. Перші його прояви можуть бути не особливо помітні, просто як деяке роздратування, дитина і зовсім може не звернути на нього увагу.

Тому обов'язком кожного дорослого є стежити за цим, дотримуватися гігієни дитини і не дозволяти контактувати з хворими людьми і тваринами. Крім цього на тих ділянках шкіри, де виникла уражена ділянка спостерігаються обламані біля основи волосся. У дитини початок зараження може мати рожеве вогнище, а після вже розростися і поширитися по всьому тілу. У домашніх кішок так само як і у людей може з'являтися мокрий і сухий лишай, зараження вони можуть отримати від грибкових інфекцій, які людина сама того не знаючи принесла на взутті.

Захворювання стригучого лишаю
Стригучий лишай, 2fons
Стригучий лишай

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Джерела зараження стригучим лишаєм

День у день люди наражаються на небезпеку для свого здоров'я, перебуваючи в громадських місцях дедалі більше виникає ризик захворіти будь-яким шкірним захворюванням. Нижче ми розповімо докладніше про те, як передається стригучий лишай, які ознаки його появи існують і як боротися з даним захворюванням. Серед основних джерел зараження лишаю лідируючими є:

  • Зараження від людини на побутовому рівні, найчастіше це можливо безпосередньо після прямого контакту зі шкірою хворої людини (як приклад, використовуючи загальні предмети гігієни, їжа з одного посуду, так само заразитися можна від інструментів в перукарнях і салонах);
  • Через землю, так як небезпечні спори, що потрапили на неї, можуть бути активними протягом трьох місяців, і завдати шкоди здоров'ю людини через грунт;
  • Заразитися можна через хворих бездомних тварин або домашніх.

Варто знати, що найбільше зараження грибком стосуэться людей які мають ослаблений імунітет, або при наявності у них пошкоджених ділянок шкіри, так захворюванню найпростіше проникнути в організм людини. Саме з цієї причини найчастіше стригучим лишаєм заражаються діти, які мають дрібні травми, садини або просто схильні до сухості шкіри, це все дозволяє грибку розвиватися. За статистикою хворіють стригучим лишаєм діти у віці до дванадцяти років.

Кожна людина повинна знати, що поширення стригучого лишаю по шкірі людини в разі появи одиночного вогнища можливо навіть при митті тіла мочалкою. Контакту з водою варто уникати і консультуватися з дерматологом, так само строго слідувати всім його рекомендаціям та інструкціям.

Як можливо заразитися стригучим лишаєм
Джерела зараження стригучим лишаєм, kursdela.biz
Джерела зараження стригучим лишаєм

Відомі види лишаю

На сьогоднішній день відомі два види, стригучого лишаю - це мікроспорія і трихофітія, причому микроспория зустрічається набагато частіше.

Мікроспорія в свою чергу підрозділяється ще на два види, які вважаються основними джерелами інфекції:

  • зоонозна - заразитися таким видом шкірного захворювання людина може від хворої тварини, інкубаційний період для цієї хвороби становить від п'яти до семи днів. На сьогоднішній день мікроспорією в основному хворіють кішки, собаки, трохи рідше це захворювання зустрічається у свиней, кіз, овець і коней;
  • антропонозна - таким видом шкірного захворювання людину може інфікувати інша людина, інкубаційний період в цьому випадку становить від чотирьох до шести тижнів.

Трихофітія так само має кілька видів, її піділяють на:

  • антропонозну - це захворювання небезпечне тільки для людей, запальні процеси можна помітити на відкритих ділянках гладкої шкіри і волосся;
  • зооантропонозна - такий вид шкірної хвороби вражає і людей, і тварин, в процесі розвитку захворювання запальні процеси розвиваються глибоко всередині тканин, при цьому навіть може виникати нагноєння. Називають це інфільтративно-нагноітельною трихофітією, її найчастіше зустрічають у працівників сільськогосподарської галузі.

За локалізацією стригучий лишай класифікується за двома типами: гладкої шкіри і волосистої частини голови.

Симптоми стригучого лишаю

Згідно зі статистикою з того моменту, як грибок потрапляє на шкіру, волосся або нігті людини до появи перших симптомів хвороби проходить від п'яти днів до шести тижнів.

До ризику зараження таким видом шкірного захворювання схильні абсолютно всі ділянки шкіри людини, заражена ділянка може досягати діаметра від двох до восьми сантиметрів.

Поява лишаю на голові

Спочатку хвороба починається з прорідження волосся на певній ділянці, з їх подальшим обламуванням біля основи.

Крім цього відомий такий ряд симптомів хвороби:

  • Нестерпний свербіж;
  • Виникнення лусочок на шкірі;
  • Дрібний висип, який за короткий час здатен розростися в плями;
  • Яскраво червона окантовка близько зараженого вогнища шкіри;
  • Ерозія шкіри;
  • Поява почервоніння зараженої ділянки шкіри.

При ураженні волосяної частини голови поширене виникнення вогнища облисіння великої, округлої форми, в якому волосся може обламуватися на рівні від чотирьох до восьми міліметрів. Зовні здається, що їх підстригли, саме тому це шкірне захворювання і отримало таку назву - стригучий лишай. Крім цього навколо зараженого вогнища можуть з'являтися більш дрібні вогнища.

Лишай на голові
Поява лишаю на голові, kleo
Поява лишаю на голові

Виникнення лишаю на нігтях

Раніше в статті ми вже говорили, що поява стригучого лишаю можлива по всьому тілу, і навіть на обличчі, нижче розповімо про симптоми, які характерні для появи захворювання на нігтях:

  • Ледь помітна бліда пляма по контуру нігтя;
  • Різка поява відшарувань нігтьової пластини;
  • Відшаровування нігтя;
  • Руйнування нігтя.

Виникнення лишаю на тілі у людини

Коли виникло зараження, то людина починає помічати дрібний висип на шкірі, її деякі плутають з банальними укусами комарів. Вона свербить і після розчісування здатна розсіятися і знайти вид округлих плям з червоною окантовкою. Усередині цих плям в свою чергу утворюються дрібні бульбашки. Крім цього досить поширена поява в центрі заражених ділянок червоні плями невеликого розміру.

Так само варто знати, що для стригучого лишаю на тілі характерна горбистість шкіри, а згодом з'являються лусочки на плямах. Якщо в цей період часу людина не стежить за своєю гігієною, то на заражені осередки можуть потрапляти бактерії, а це через короткий час викличе нагноєння.

Лишай на тілі
Виникнення лишаю на тілі людини, intex-press.by/
Виникнення лишаю на тілі у людини

Як людині зробити самостійно діагностику на захворювання лишаю

Звичайно ж можна звірити з фотографіями в інтернеті, прочитати там же всю інформацію про лишай і для себе визначити чи схоже ваше висипання на це, чи не варто завчасно панікувати. Безпосередньо діагноз про наявність чи відсутність стригучого лишаю може встановити достовірно тільки дерматолог під час ретельного огляду. Природню даний огляд включає в себе наявність обов'язкового лабораторного аналізу шматочків шкіри хворої людини.

Подивитися, як виглядають висипання на шкірі і чи мають вони щось спільне зі стригучим лишаєм фахівець може використовуючи люмінесцентну лампу Вуда. У мікроспорії вона використовується доволі часто, так як завдяки своїм променям підсвічує ділянки шкіри, а заражені при цьому будуть світиться зеленим. Тільки після цього лікар буде знати які лишаї є на хворій людині, і які ліки будуть доречніше всього при такому вигляді зараження. Не рідко після такого обстеження лікар ставить діагноз - дерматофітія, а це захворювання стоп, яке теж необхідно лікувати маззю, іноді лікар може призначити таблетки. Часом зустрічається таке захворювання як мікоз - така хвороба шкірного покриву страшна і для людини і для домашнього кота, виникнення її можливо через паразитичні гриби.

Лікування

Для лікування стригучого лишаю ще зовсім недавно використовували виключно протигрибкові таблетки, а це займало дуже багато часу. До того ж якщо зараження було отримано від тварини, часто це міг бути котячий або собачий лишай, то лікування подібного роду допомагало лише на короткий час. Мінусом лікування речовини надто довго накопичувалися в організмі, і бувало таке, що люди вирішувалися на радикальні заходи - наприклад, позбавиться від волосся назовсім, а саме збрити їх, на щастя на сьогоднішній день цього робити непотрібно. Найбанальніше лікування подібного роду інфекцій це правильно підібрані шампуні, якщо стригучий лишай з'явився в волоссі на голові. Шампунь може не дати захворюванню поширяться і дозволить позбавиться від нього на ранній стадії.

Так якщо у людини є єдиний осередок зараження, то йому буде досить місцевого лікування. Якщо ж захворювання почало прогресувати і уражених вогнищ шкіри стає все більше з кожним днем, то в такому випадку дерматологи призначають курс протигрибкового антибіотику. Буває таке, що імунітет людини надто ослаблений через попередню хворобу, і його організм просто ніяк сам не справляється з подібного роду зараженнями, то тоді його госпіталізують. Потрібно напевно розуміти, що антибіотики подіяли і здоров'ю людини, і всім хто його оточує нічого не загрожує можна з упевненістю сказати тільки після того, як ним буде отримано три негативні результати при повторному обстеженні на такий грибок.

Це вся інформація, яку хотілося розкрити з приводу стригучого лишаю, вся необхідна профілактика для того, щоб убезпечити себе від появи будь-якого виду шкірного захворювання, а так само найякісніші методи його лікування.