Сьогодні православні християни відзначають пам'ять Феодосія Великого і Феодосія Антіохійського. А в народі його називали або «Федосєєвим днем», або «Федосеєм Весняком» чи «Худосеєм». Вважалося, що з цього дня можна буде передбачити, якою буде весна, і коли вона прийде. Люди вже сильно чекали її, тому що до березня залишалося трохи більше місяця.

Хоча морози ніколи не були сильно приємними для селян, але якщо в цей день було тепло, то люди не раділи. Вважалося, що відлига принесе нестійку погоду ще надовго. Однак часто бувало й так, що на Феодосія були сильні морози, та настільки, що навіть переживали за ярі.

На білих рушниках дівчата вишивали червоними нитками Сонце. Жінки, які краще всього поралися з тістом, випікали величезний круглий коровай. Це робили, щоб зустріти Сонце, якщо погода 24 січня була не дуже морозною, і не надто спекотною. Такий коровай потім ставили на рушник і приносили на пагорб в подарунок Сонця. Потім його повинні були з'їсти всім селом, а рушником витирали хвору людину. Вважалося, що у нього буде відмінна цілюща сила.

Народні прикмети на 24 січня

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Є повір'я, що та нечисть, яку вигнали під час святок, тепер виходить пустувати. Їй просто нічого робити, і вона може сильно зіпсувати людям життя. Тому її потрібно далі виганяти. А значить обов'язково потрібно 24 січня підмести підлогу, вимести всі кути, стеля, двері, вікна. Нечиста сила ще й може почати ломити кістки, тобто лихоманити. Щоб не захворіти, потрібно окурити дім пахощами, а самим сходити в лазню.

Є й кілька заборон у цей день. Постарайтеся не давати нікому в борг, щоб отримати гроші через рік. Також не стрижіть волосся і нігті, щоб не накликати на себе біди. А хліб краще їсти не свіжий, а вчорашній.

Як повідомляв Знай.uа якщо у вас були які-небудь питання про грип, то ця стаття відповість вам на всі можливі.

Також Знай.uа писав, що влада взялася за лікарів і тепер на їх зарплату дивитися шкода.

Як повідомляв Знай.uа при вступі у вищі навчальні заклади будуть деякі зміни для студентів.