В Україні виникла незрозуміла ситуація з пенсіями. З'явилася інформація, що у пенсіонерів вимагають принести з банку довідки з номером рахунку по IBAN, і доки не буде довідки - не буде і пенсії.

Про це пише видання "Страна", посилаючись на інформацію нардепа від "Слуги народу" Макса Бужанського.

Бужанський написав у своєму Telegram-каналі про великі черги пенсіонерів в Дніпрі.

"Це відділення Пенсійного фонду в Дніпрі. Черга, кількість талончиків досягає 600 в день. Можливо, і більше, не знаю. Пенсіонери отримали наказ принести з банку довідку з номером Iban, поки немає довідки, немає пенсії. Люди похилого віку просто не розуміють, про що мова. І стоять в черзі в спробах хоч щось з'ясувати. Судячи з ситуації, грошей їм не бачити до березня, виживай, як хочеш. Що це? Брак брак грошей в ПФ, тупість чи бажання покрутити гроші місяць, не знаю, готую запит на ПФ. Просто пекло, чисті мерзотники ", - написав депутат, і розмістив в якості підтвердження своїх слів фото з відділення ПФ з величезною чергою.

В Дніпрі почалась справжня паніка серед пенсіонерів. Пацівники місцевих підрозділів ПФ кажуть, що потік людей зростає. Люди йдуть, щоб дізнатися, чи потрібно їм бігти в банк за довідками. Через це черги стають ще більшими.

У той же час, ПФ Дніпра пояснюють, що насправді ніяких довідок по IBAN вони не вимагали і не вимагають.

"Навпаки, це люди йдуть до нас, щоб отримати довідку. Справа в тому, що на початку року видають матеріальну допомогу деякі депутати, органи місцевого самоврядування, благодійні та громадські організації. Підставою для отримання такої допомоги є довідка про доходи. У випадку з пенсіонерами це довідка про отримання пенсії і її розмірі. Ось такі довідки і замовляють. звідси і черги. Таке ж було і на початку минулого року ", - розповіла виданню заступник начальника головного управління ПФ в Дніпрі Леся Неклеса.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вона також повідомила, що навантаження на деякі відділення Пенсійного Фонду, зокрема, Центральний сервісний центр, в порівнянні з груднем, зросла вчетверо. Деякі пенсіонери замовляють по 12 зразків довідок. Щоб зняти ажіотаж, в ПФ записують пенсіонерів на електронну чергу і приймають попереднє замовлення на довідки.

"По зміні банківських рахунків по IBAN ніяких довідок приносити не потрібно, всю інформацію ми отримали в автоматичному режимі, без участі пенсіонерів, станом на 1 січня 2020 року", - повідомила Неклеса.

За її словами, не потрібно також брати довідки в ПФ для органів соцзахисту, зокрема, на оформлення субсидій. "У нас з ними автоматичний обмін базами даних", - говорить вона.

Повідомляти в ПФ інформацію по банківських рахунках потрібно лише при зміні банку для отримання пенсії. Також пенсіонери повинні повідомляти ПФ про зміну паспортних даних та місця проживання.

Однак, ажіотаж щодо нових довідок з банку почався серед пенсіонерів не лише в Дніпрі. Пенсіонери в Запорізькій і Полтавській областях також розповідають, що їм, нібито, сказали про нові довідки. Але там зазначили, що це не терміново, можна принести довідку і в наступному місяці, тому паніки і не було.

А в прес-службі Пенсійного фонду запевняють, що ніяких довідок з банків про нові рахунках IBAN пенсіонери приносити не повинні - ні в одному їх регіонів. Все оновилося в автоматичному режимі.

Однак, у ПФ лувлять і історія з банківськими довідками з'явилася не просто так.

Нардеп Макс Бужанський надав фото повідомлення від ПФ, яку отримав один з пенсіонерів Дніпра. У ній говориться, що пенсіонер повинен з'явитися на прийом і написати нову заяву.

"Згідно з постановою Кабміну від 30.08.1999 року №1596, якщо суми пенсії виходять за дорученням більше року або не вдаються з поточного рахунку більше року, уповноважений банк повинен повідомити про це відповідний орган Пенсійного фонду або соціального захисту населення не пізніше 25 числа місяця, в якому виникли такі обставини, а одержувач - подати нову заяву в орган ПФ ", - сказано в повідомленні.

Якщо ж цього не зробити, ПФ зупиняє перерахування пенсії та проводить виплати через оператора поштового зв'язку за місцем проживання пенсіонера. "У зв'язку з вищевказаним, просимо вас надати нову заяву з банку", - говориться в повідомленні з Пенсійного Фонду.

"Вісімдесятирічний пенсіонер, який отримав це, ніколи не отримував пенсію за довіреністю і завжди отримував її, не відкладаючи на рік. Відповідно до цього паперу, він повинен кинути все й бігти в ПФ, щось їм доводити", - прокоментував Бужанський.

Нагадаємо, українцям хочуть надати можливість відкладати собі на пенсію, поповнюючи особовий рахунок

Як повідомляв портал Знай.ua, українців зобов'яжуть відкладати на старість самотужки

Також Знай.ua писав, в Україні перерахують пенсії після 65 років