Фінансові аналітики заявляють, що час міцної гривні закінчився та прогнозують, що національна валюта буде слабшати, девальвуючись.

Про те, чому це відбувається і який очікувати курс, розповіли керівник відділу аналітики ГК "Forex club" Андрій Шевчишин, президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко та член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю виданню "Сегодня".

Прогнози аналітиків можна поділити на короткострокові та довгострокові. У найближчі місяць-півтора всі експерти обіцяють подальше плавне ослаблення гривні до 25 грн/$.
Андрій Шевчишин каже, що курс повертається до економічно адекватних цифр, які будуть оцінені ринком, – це 24,5 грн/$ і вище.

"Основний розворот стався в січні, і зростання курсу долара продовжиться, незважаючи на високий попит на українські гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), який спостерігається на ринку, – аналізує Андрій Шевчишин. – До кінця лютого гривня може повернутися до 25 грн за долар. Тенденції до того, щоб Нацбанк не зміцнював гривню, показує і інформація з митниці про зниження надходжень, і проблеми у експортерів руди, металу, зерна – головних постачальників валюти в країну. Міцна гривня вже починає негативно впливати на економіку країни".

Шевчишин також зазначив, що США і Китай досягли компромісу в торгових війнах і агропродукція із США отримала преференції на ринку КНР. Тобто нашим аграріям, які продають в Китай зерно, м'ясо, олію та інші агротовари на мільярди доларів, стало складніше конкурувати в умовах міцної гривні. Це – ще один фактор для того, щоб знизити її курс.
За словами Олександра Охріменка, повторюється картина річної давності, коли в січні 2019 роки гривня ревальвувала. Головні причини для ослаблення гривні – зростання попиту на валюту з боку держави для погашення в січні зовнішніх боргів і скорочення пропозицій валюти з боку експортерів.

"У січні – на початку лютого бізнес традиційно розгойдується, валюту продають мало, тим більше, що Нацбанк давно скасував для експортерів обов'язкові вимоги з продажу 50% валютної виручки, – каже Охріменко. – Тому продовжиться плавне здешевлення гривні до 25 гривень за долар. Також курс буде залежати від того, наскільки активно регулятор буде скуповувати валюту на міжбанку в золотовалютні резерви. А ось у другій половині лютого гривня знову може почати зміцнюватися і виявиться в коридорі 24,3-24,7 грн/$."

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Олег Пендзин впевнений: міцної гривні в цьому році чекати не варто, оскільки у держбюджеті на 2020 рік закладено курс 27 грн за долар. За словами експерта, цей показник буде виконано, Нацбанк стане поступово опускати гривню, щоб не допустити в цьому році недонадходжень до держбюджету від акцизів і митних зборів (з імпортованого палива, автотранспорту) через те, що гривня дуже зміцнилася, як сталося з наповненням бюджету в 2019 році.

"Гривня стане плавно девальвувати, дійшовши до курсу 27 гривень за долар наприкінці року. Можливі невеликі періоди зміцнення гривні, але вони виявляться ситуативними і в результаті ослаблення курсу знову продовжиться, – прогнозує Олег Пендзин. – З факторів ризику, які можуть серйозно обвалити курс, – це можливе недосягнення домовленості Кабміну з МВФ в питанні Приватбанку, який повинен залишитися державним. При відсутності компромісу не буде траншу від МВФ, що може призвести до виходу інвесторів з українських гривневих цінних паперів, зростання попиту на валюту і обвалу курсу навіть до 29 грн за долар. Ймовірність такого сценарію я оцінюю як 50 на 50".

Нагадаємо, що уряд вводить дешеві кредити для українців у цьому році. Програма "Повертайся і залишайся" передбачає, що частина відсотків по кредитах буде виплачуватися з держбюджету.

Як повідомляв портал Знай.ua, подорожчання гривні є результатом плаваючого курсу, а від зміцнення національної валюти виграють споживачі. Про це заявив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Також Знай.ua писав, міжнародні експерти зробили приголомшливу заяву про реальний курс гривні