Мільйони людей, які вирішили вивчити принципи здорового харчування, зустрілися з новими для себе поняттям - глікемічний індекс. Він був складений вченими заради складання збалансованого, правильного і корисного раціону.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяОднак, що таке глікемічний індекс, для чого він створений, які продукти в нього входять і де знайти його редакцію в повному обсязі? - Відповіді на ці та багато інші питання ви знайдете в цій статті.
Глікемічний індекс: що це таке
Кожна сучасна система харчування або дієта спирається на глікемічний індекс. Його використовують для поділу продуктів на шкідливі і корисні, а на його основі формується щоденний раціон.
Глікемічний індекс продуктів - популярний термін, навколо якого сформувалося безліч міфів, з якими ми і спробуємо розібратися в цьому матеріалі. ГІ (так коротко в наукових колах називають таблицю) - перелік продуктів з вживанням яких глюкоза потрапляє в кров. Список продуктів з низьким глікемічним індексом показує, що після їжі рівень цукру в крові буде змінюватися повільно і незначно, а продукти з високим глікемічним індексом означають, що глюкоза, після їх вживання буде потрапляти в організм стрімко.
Говорячи простою мовою, глікемічний індекс таблиця, якого мало зрозуміла простій людині, показує, що потрібно їсти, щоб тримати показник цукру в організмі на низькому рівні, а що - ні.
Таблицею глікемічних індексів з громадськістю поділилися професійні спортивні медики, тренери та спортсмени. Система з'явилася в кінці минулого століття, а її автором називають канадського лікаря Дженкінса. Медик працював над створенням оптимальної системи харчування для людей, хворих на діабет, який вивчав рівень цукру в крові пацієнтів, після вживання того чи іншого продукту. Таблиця глікемічних індексів з'явилася після даних дослідів і була спрямована на створення більш гармонійної системи харчування для окремих категорій населення.
Доведено, що гликемичне навантаження регулює працездатність організму і впливає на кількість нашої енергії. Якщо глюкози мало, то ми малорухливі, повільно міркуємо, частіше відчуваємо голод і загальну апатію. Після вживання продукту, ми оживаємо, однак, якщо переїдати, що калорії від нього перетворюються в жир. Щоб отримувати енергію і не товстіти потрібно харчуватися правильно, використовуючи дані зі складеного індексу.
Що таке глікемічний індекс: прості приклади
Так, після їжі рівень глюкози в крові зростає через півгодини. Винятком є швидкі вуглеводи, цукор від яких потрапляє в кров в рази швидше. Наша підшлункова залоза регулює рівень глюкози для чого виробляє інсулін, який на засадах саморегуляції поширюється по організму. Частина цукру йде на роботу тіла і мозку, а залишки - в запаси (жир).
Таблиця глікемічний індекс допоможе вам знизити загальну калорійність вашого харчування, оскільки продукти з низьким рівнем ГІ дозволять вам отримувати всі необхідні вітаміни і мінерали, зберігати енергійність і кмітливість, але при цьому не отримувати зайві жирові запаси.
ГІ продуктів: його переваги і недоліки
Таблиця глікемічних індексів продуктів має свої переваги і недоліки. Так, при вживанні продуктів з високим рівнем ГІ, ви швидко наїдаєтеся і відновлюєтеся, ваш організм швидко перетравлює їжу, а ви насолоджуєтеся продуктами. Однак, продукти з високим рівнем ГІ підвищують рівень інсуліну, призводять до виникнення зайвої ваги і позбавляють почуття насиченості на тривалий час.
Глікемічний індекс продуктів: таблиця і її аналіз
Використовуючи ГІ і грунтуючись на даних з таблиці, звичайна людина може не правильно розуміти інформацію. Так, до переваг продуктів з низьким ГІ варто віднести те, що вони продовжують відчуття ситості, глюкоза з них поступово потрапляє в кров, а енергія від них надходить правильно. До мінусів даного виду продуктів відносять довге поповнення запасів глікогену, їх низьку енергетичну щільність і не зовсім яскраво виражені смакові якості.
Таблиця продуктів з глікемічним індексом: групи
Сьогодні дієтологи виділяють три групи продуктів: низький ГІ (менше 40), середній ГІ (від 40 до 70) і високий ГІ (вище 70). Необхідність формування такої складної системи пояснюється тим, що наш раціон складається з безлічі продуктів, які мають різний вміст цукру. Дана складність призводить до того, що розповісти про те, що таке ГІ просто є неможливим. Він змінюється в залежності від температури, обробки, свіжості і ряду інших чинників.
Повсюдні продукти: глікемічний індекс і від чого він залежить
Місце продукту в ГІ залежить від вмісту клітковини, способу приготування продуктів, змісту білків і жирів, рівня їх кіслості і солодощі.
Таблиця ГІ продуктів: застосування в звичайному житті
ТОП ГІ формується на показниках воссталеновленія загальних показників витривалості людини після вживання того чи іншого продукту, а також на рівні витривалості в результаті попадання в кров глюкози.
Гликемическая навантаження: огляд поняття
Продукти з глікемічним індексом мають на організм різний ефект. Кількість вуглеводів на 100 грам продуктів - вкрай важливий показник. Тобто, чим вище навантаження - тим більше вуглеводів в продукті і тим більше він буде калорійним для вас. ГІ таблиця наочно покаже показник швидкість попадання цукру в кров, а навантаження - кількість глюкози в організмі.
Інсуліновий індекс продуктів харчування, таблиця якого складна для розуміння, розкриє вам правду на справжню енергетичну цінність того чи іншого продукту харчування. Глікемичне навантаження продуктів в сучасній науці визначена таким чином:
- 20 і більше - висока
11-19 - середня
11 і нижче - низька
З повною таблицею ГІ можна ознайомитись нижче:
Продукт |
ГІ |
Солодка картопля (батат, ямс) |
50 |
Зелена гречка (без попереднього обжарювання) |
50 |
Кіноа |
50 |
Рис басматі |
50 |
Журавлинний сік (без цукру) |
50 |
Апельсини |
50 |
Ківі |
50 |
Манго |
50 |
Коричневий неочищений рис |
50 |
Яблучний сік (без цукру) |
50 |
Грейпфрут |
45 |
Булгур |
45 |
Свіжий апельсиновий сік |
45 |
Тост з цільнозернового хліба |
45 |
Сушені фіги |
40 |
Макарони, зварені «al dente» |
40 |
Морквяний сік (без цукру) |
40 |
Курага |
40 |
Чорнослив |
40 |
Дикий (чорний) рис |
35 |
Свіже яблуко |
35 |
Свіжа слива |
35 |
Свіжа айва |
35 |
Знежирений натуральний йогурт |
35 |
Фасоль |
35 |
Свіжий нектарин |
35 |
Гранат |
35 |
Свіжий персик |
35 |
Томатний сік |
30 |
Свіжий абрикос |
30 |
Перлова крупа |
30 |
Коричнева сочевиця |
30 |
Зелена фасоль |
30 |
Груша свіжа |
30 |
Томат (свіжий) |
30 |
Сир знежирений |
30 |
Жовта сочевиця, горох |
30 |
Чорниця, брусниця, лохина |
30 |
Гіркий шоколад (більше 70% какао) |
30 |
Молоко (будь-якої жирності) |
30 |
Маракуйя |
30 |
Мандарин свіжий |
30 |
Ожина |
20 |
Вишня |
25 |
Зелена і красна чечевиця |
25 |
Золотиста фасоль |
25 |
Малина свіжа |
25 |
Червона смородина |
25 |
Соєве борошно |
25 |
Полуниця, суниця |
25 |
Гарбузове насіння |
25 |
Агрус |
25 |
Арахисова паста (без цукру) |
20 |
Артишок |
20 |
Баклажан |
20 |
Соєвый йогурт |
20 |
Миндаль |
15 |
Брокколі |
15 |
Капуста білокачанна |
15 |
Кешью |
15 |
Селера |
15 |
Висівки |
15 |
Брюссельска капуста |
15 |
Цвітна капуста |
15 |
Перец чилі |
15 |
Огірок свіжий |
15 |
Фундук, кедровий горіх, фісташки, волоський горіх |
15 |
Спаржа |
15 |
Імбир |
15 |
Гриби |
15 |
Кабачок |
15 |
Ріпчаста цибуля |
15 |
Песто |
15 |
Лук-порей |
15 |
Оливки |
15 |
Арахис |
15 |
Ревінь |
15 |
Тофу (соєвый сир) |
15 |
Соя |
15 |
Шпинат |
15 |
Авокадо |
10 |
Листовий салат |
10 |
Насіння Чіа, лляне насіння |
10 |
Петрушка, базилік, ванілін, кориця, орегано |
10 |