Найближчим часом зростуть ціни на хліб, картоплю та деякі овочі. Такий прогноз зробили економічні експерти, повідомляє газета “Вести”.

Як повідомляється, ціни на хліб та картоплю можуть суттєво зрости вже до весни. Останню продаватимуть за ціною 20-25 гривень за кілограм. Варто зазначити, що зараз картопля коштує вже на третину дорожче ніж торік.

Також експерти прогнозують у лютому зростання цін на овочі, хоча навряд чи воно буде значним, оскільки зазвичай, коли українські овочі починають дорожчати, на ринку з’являються імпортні овочі. Зокрема, імпортну цибулю викидають на ринок, як тільки ціна на вітчизняну перевищує 10-11 гривень за кілограм.

в супермаркеті, фото з вільних джерел
в супермаркеті, фото з вільних джерел

Крім того, експерти вважають, що купівельна спроможність населення продовжує знижуватись попри те, що ціни вже наздогнали європейські.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

“Ми вже перебуваємо на піку європейських цін на продукти харчування, а то й вже обійшли їх в силу того, що в Європі ПДВ 5%, а у нас — 20%. Сьогодні Україну можна назвати країною збуту імпортного товару. За останній місяць великого стрибка цін не було, в цьому допомогли свята, а точніше, послепраздничное затишшя — покупців стало менше. Та й багато завезли товару перед Новим роком, розраховуючи на ажіотаж, якого не було. У середньому ціни більш-менш прийнятні, але зниження чекати не доведеться, а от подорожчання навесні — об'єктивно. Багато реалізатори зберігають товар, очікуючи підвищення його вартості, а це додаткові витрати, які вони захочуть "відбити"”. Олег Пендзін, експерт Економічного дискусійного клубу

Нагадуємо, що через збільшення акцизного збору в Україні суттєво зросли ціни на тютюнові вироби.

Як повідомляв портал Знай.uа, в 2020 році ряд товарів подорожчає через інфляцію, врожай і попит.

Також портал Знай.uа писав, що українці масово продають долари і євро і скуповують гривню.