Вже через 8 років в Україні лише половина 60-річних громадян отримуватимуть пенсії. Щорічно середній стаж 60-річних громадян в Україні скорочується, а вимоги до нього ростуть. Тому багатьом доведеться працювати до 63 і 65 років.

Залежить така статистика від багатьох факторів. В Міністерстві соціальної політики заявили, що деяким українцям доведеться працювати до 63 і 65 років. Такі прогнози в першу чергу стосуються тих, кому зараз близько 30-40 років і кого все ще не турбує тема "пенсія", хто все ще не поспішає заробляти стаж. Якщо після 50 виправити ситуацію вже не вийде, то в 30 ще є шанси подбати про майбутнє. Але зараз точно ніхто не може сказати, яким буде розмір пенсії через 30 років, і чи варто сплачувати податки до бюджету вже зараз.

Пенсіонери, Фото: Газета "День"
Пенсіонери, Фото: Газета "День"

Вимоги щодо стажу зростають щорічно. Якщо зараз, щоб пенсія настала, потрібно мати як мінімум 27 років стажу, вже через вісім років "норма" складе 35 років.

Головна проблема – те, що багато українців працюють неофіційно, трудяться "фрілансерами", їздять на сезонні заробітки та залишаються без офіційного стажу. Вже зараз така ситуація призвела до величезного дефіциту в Пенсійному фонді.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Черги за пенсією в Дніпрі, фото Макса Бужанського
Черги за пенсією в Дніпрі, фото Макса Бужанського

Відсутні місяці і навіть роки можна купити у податковій. Але чи вигідно отримувати 1500 гривень пенсії на місяць, заплативши за це майже 25 тисяч гривень за рік.

У 2020-му один рік "обійдеться" у 24,9 тис. грн. А якщо, наприклад, не вистачає десять років, доведеться заплатити відразу 250 тис. грн. Як відомо, купувати стаж вигідно тільки тим, хто заробив на майбутні пенсійні виплати вище 2 тис. грн. І то не факт...

Таким чином, українців хочуть згуртувати для легального оформлення трудових відносин. І всім, хто працює неофіційно, варто відмовитись від таких заробітків.

Нагадаємо, пенсіонерам пообіцяли надбавки, але жити легше не стане: що не так з підвищенням.

Як повідомляв Знай. ua, в Україні пенсіонерам згадали передвиборні 2 тисячі.