Безумовно, є дуже багато способів сказати: «Я тебе люблю!» Однак краще, звичайно ж, щоб це було романтично та красиво! Хочете дізнатися, як прийнято відзначати цей день у інших країнах? Тоді читайте, коли День закоханих почали святкувати, і які є цікаві звичаї та традиції у інших народів.

Історія святкування України та різних країн

Якого числа святкується День святого Валентина, сьогодні відомо навіть дитині. А ось чому та як це свято з'явилося, знають, мабуть, не всі. Отже, знайомтеся: історія виникнення Дня закоханих.

Незважаючи на те, що День закоханих існує ще із 13 ст., в Україні День святого Валентина святкують не так давно. Це свято відзначають у нас трохи більше 20 років - із дев'яностих років ХХ століття.

Офіційного вихідного у нас у цей день немає, тому й у 2020 році День закоханих (п'ятниця) буде робочим днем. Західна Європа, на відміну від нас, уже дуже давно відзначає це свято. Щоправда, у історії свята давньо-римські корені.

Із Днем закоханих прийнято пов'язувати легенду, що розповідає про священика Валентина, який жив у Італії в 2-й пол. III-го ст. На ту пору імператор Клавдій II правив Римською імперією, бажаючи відновити могутність країни.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Для того, щоб досягти поставленої мети, він заборонив представникам сильної статі одружуватися. Під час свого правління Клавдій II дійсно збирав армії й успішно воював із варварськими племенами та готами.

Чоловіків він намагався захистити від жінок, щоб ті не змогли вплинути на їх рішення йти воювати. Однак його заборона, як і правління, були короткочасними. Імператор управляв Римською імперією всього 2 роки, адже помер у 270 році від чуми.

І за цей час спраглому могутності правителю не вдалося повністю захистити чоловіків від жінок. Незважаючи на те, що римський король вважав чоловіків воїнами, а сім'ю - поганою ознакою воїнства, кохані пари все ж таки вінчалися таємно від нього.

Згідно з легендою, священиком-ослушником став християнський єпископ із Інтерамна, у якого була добра душа та відкрите серце. Він таємно вінчав закоханих до тих пір, поки ця звістка не дійшла до самого імператора.

Як тільки правителю стало про це відомо, проповідника той же час схопили та кинули до в'язниці. Там ослушник побачив дочку наглядача і закохався в неї. Напередодні своєї страти, яка відбулася 14 лютого, закоханий єпископ послав дівчині послання. Він зізнався їй у відправленій записці в коханні. І поставив у самому кінці підпис «твій Валентин».

День святого Валентина 2020, kievvlast.com.ua
День святого Валентина 2020, kievvlast.com.ua

Пройде ще 200 років зі того часу, як католицька церква канонізує святого Валентина. Датою святкування Дня святого Валентина та всіх закоханих було обрано число його страти - 14 лютого. У далекому 496 році стало відомо про те, що створено нове свято, іменоване Днем святого Валентина, який оголосив Папа Римський Геласіус.

Звідки пішла традиція дарувати «валентинки»?

У різних країнах у День святого Валентина прийнято дарувати подарунки та обмінюватися «валентинками». Їх виникнення досі - спірне питання. Однак цей романтичний жест, незважаючи на оповиту тайность, зберіг своє право на існування досі. І ми познайомимо вас із обома версіями.

Одні пов'язують «валентинки» із ім'ям герцога Орлеанського, який перебував у в'язниці (1415 рік). Перебуваючи у одиночній камері, він, будучи у неволі, писав любовні послання. Досі одна із записок збереглася. І знаходиться у Британському музеї.

Згідно із іншою версією, «валентинку», написану в 1477 році, виявили у бібліотеці Британії. У листі дівчина обіцяє коханому, що доб'ється у матері збільшити своє придане, а юнак повинен одружитися на ній.

Любовне послання зберігалося в архіві однієї британської сім'ї багато років, поки у 30-х рр. минулого століття лист не викупила бібліотека. Із того часу пройшло вже майже 100 років, проте історія набула розголосу зовсім недавно.

Як бачимо, історія єпископа Валентина передувала їй. Тільки у історичних джерелах зазначається, що святий лікував та зцілював людей, а не допомагав закоханим.

Він закликав до християнства, зціляв молитвами й зробив християнами багатьох людей. Згідно із історичними даними, проповідника християнства Валентина заарештували, коли він відмовився принести жертву язичницьким богам. За це йому довелося перетерпіти справжній жах та страждання, адже його мучили, після чого обезголовили.

День святого Валентина 2020, Pinterest
День святого Валентина 2020, Pinterest

Досі збереглася базиліка, побудована ще у IV ст. над його гробницею у Інтерамні. Тіло жорстоко вбитого святого перенесли його учні. Мощі християнського проповідника зберігаються у головному вівтарі базиліка. За багато років існування мало місце оновлення гробниці - базилік періодично реконструювали.

Не дивлячись на те, що святий Валентин пропагував християнство, православна церква не вшановує його. А ось католики канонізують його у ліку святих. Є думка, що із вшануванням пророка пам'ять подвижника увібрала в себе пам'ять про інших соіменних йому святих. Як би там не було, та ,багато людей: і католики, і православні святкують День святого Валентина та мають свої традиції.

Як відзначають День святого Валентина у різних країнах?

І що подарувати вам в свято коханій людині: «валентинку», коробку цукерок, м'яку іграшку, поїздку, піднести букет квітів або влаштувати романтичне побачення - вирішувати виключно вам. У цій статті ми поділимося із вами цікавими фактами про те, як прийнято відзначати цей день у інших країнах.

День святого Валентина 2020, yandex.com
День святого Валентина 2020, yandex.com

У деяких ресторанах та кафе на гостей чекають тематичні вечори та розважальні програми. Закохані пари намагаються розважитися у цей день: сходити до театру, кінотеатру, на концерт, відвідати спа-салон або відправитися у невеличку подорож.

Обмінюються «валентинками» практично у всіх країнах. І навіть у школах прийнято дарувати їх один одному, влаштовувати сюрпризи, пригощати цукерками, дарувати подарунки.

А ще деякі хлопці намагаються саме у цей день освідчитися у коханні, зробити своїй дівчині пропозицію руки та серця, обдарувати «валентинками», солодощами, подарунками.

Незважаючи на те, що у нас в Україні День закоханих відзначається не так давно, для багатьох дітей та дорослих це свято встигло стати улюбленим. І навіть у дитячих ігрових кімнатах на хлопців чекають цікаві тематичні конкурси та романтичний антураж із сердечками.

А ось у країнах Західної Європи це свято відзначають уже 7 століть! І у кожної держави є якісь свої невеличкі секрети святкування, із якими ми з вами прямо зараз поділимося.

  • Австрія - ву цій країні прийнято зміцнювати свої сімейні узи, зустрічатися із друзями, а також дарувати «валентинки». Ось тільки австрійські чоловіки - більш тонкі й романтичні натури, ніж жінки. Вони більш відкриті у прояві своїх почуттів та емоцій.
  • Великобританія оригінальна у святкуванні, адже із Днем закоханих тут вітають навіть... тварин. Так-так, це дійсно має тут місце! Манірні британці не залишають без уваги своїх хатніх улюбленців. Вони вітають хом'ячків, кішок, коней, собак, жаб і т.д. Тобто всім своїм вихованцям підносять у свято подарунки, які їм будуть приємні.

День святого Валентина 2020, kp.ru
День святого Валентина 2020, kp.ru

Один одному люди дарують «валентинки» та випічку, а також ворожать. Особливо люблять ворожити незаміжні дівчата. Вранці вони виходять на балкон або вулицю, виглядаючи птахів. Якщо першим побачать горобця, чоловік буде бідним та нужденним, вільшанку - мандрівником або моряком, щигля - зустрінуть заможного чоловіка-багатія.

  • Німеччина - тут інше трактування цього дня. Німці вважають проповідника Валентина Інтерамського покровителем нервово-психічних хворих. І у цей день у них прийнято прикрашати червоними стрічками... психлікарні.
  • Франція - це країна троянд, амурчиків, купідончиків, пташок, що цілуються, віршиків на «валентинках». Французькі чоловіки вважають за краще дарувати своїм дамам серця у свято ювелірні вироби.
  • Італія - тут вважають за краще дарувати коханим солодощі, всередині яких заховані побажання. Італійці підносять коханим квіти, дарують сувеніри та ювелірні прикраси. Романтичні вечори організовуються переважно на свіжому повітрі.

Не менш цікаві та своєрідні звичаї й традиції народів інших країн:

  • Америка - тут найбільше користуються популярністю саморобні «валентинки». Школярі виготовляють власноруч листівки не тільки для друзів, а й для одиноких людей, щоб піднести їм, приділити таким чином увагу та дати зрозуміти, що вони комусь потрібні. Свято відзначають тут давно - ще із 1777 року.

І за цей час американцям припав до душі звичай дарувати один одному карамельки червоно-білого кольору зі словами любові на них. Крім цього, закоханим дарують марципани, які у цей день виглядають по-особливому: виготовлені у формі сердечок червоного кольору із білими прикрасами, що символізує кохання та чистоту стосунків.

  • Японія - країна, де найбільше у День Валентина люблять шоколад. Йому віддають перевагу дорослі й діти. Ось тільки свято це у них 2-етапне: 14.02 прекрасні половинки вітають чоловіків, а через місяць, 14.03, дівчат і жінок прийнято обдаровувати шоколадом.
  • Голландія - тут жінка пропонує чоловікові одружитися на ній. Якщо звучить відмова, чоловік повинен купити дівчині або жінці гарне вбрання.
  • Росія - День закоханих у цій країні відзначають не так давно. За традицією дарують «валентинки», шоколад або печиво, цукерки у формі сердечок. Російський народ дарує всілякі подарунки на свій розсуд.
  • Данія - країна, де у День святого Валентина дарують один одному засушені білі квіти.
  • Іспанія - тут здавна існує гарна традиція: «відряджати» із любовними посланнями поштових голубів.

У нас в Україні дарують «валентинки», шоколад або набори цукерок із романтичними побажаннями чи зізнаннями, квитки до театру і кінотеатру, підносять дамам серця квіти, влаштовують романтичні вечори й інші подарунки.

До речі, у багатьох країнах є традиція, коли саме 14 лютого роблять пропозицію руки та серця або грають весілля, вважаючи, що святий Валентин оберігатиме закоханих і їх сім'я обов’язково буде щасливою та міцною.

Фото

День святого Валентина 2020, relax.com.ua
День святого Валентина 2020, relax.com.ua

День святого Валентина 2020, ladyclub.org
День святого Валентина 2020, ladyclub.org

День святого Валентина 2020, RabStol.net
День святого Валентина 2020, RabStol.net

День святого Валентина 2020, calend.online
День святого Валентина 2020, calend.online

День святого Валентина 2020, kp.ru 2
День святого Валентина 2020, kp.ru 2

Відео