Температура – це така реакція організму, коли поспішати її збивати не слід до тих пір, поки ви не зрозуміли її причин і вона не почала загрожувати вашому здоров'ю серйозно (наприклад, вище 39°C).

Що таке субфебрильна температура?

Субфебрильною називається температура тіла людини, яка піднімається і тримається в діапазоні від 37,1-38,0°C. Знаходиться в переліку поширених ознак великого списку захворювань. Основне – уповільнений запальний процес.

В яких ситуаціях з'являється субфебрильна температура 37°C і вище?

Підвищення температури в межах 37-38°C може зустрічатися при таких захворюваннях: застуда, амебіазі, лямбліозі, хронічний тонзиліт, пневмонія, туберкульоз, пілоеніфріт, соматоформна вегетативна дисфункція серця і серцево-судинної системи, виразковий коліт, саркоїдоз, хвороба Крона, хвороби Уиппла, гострий гепатит, цитомегаловірус, герпес, псоріаз, токсоплазмоз, тиф, бруцельоз.

За деякими даними, температура тіла, яка підвищена в діапазоні 37-38°C іноді викликається попаданням в організм паразитів, збоєм в роботі щитовидки, а також вірусом Епштейна-Барр (мононуклеоз).

хвороба
хвороба, pixabay

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Що робити при температурі 37°C?

Збивати таку температуру лікарі вкрай не рекомендують. Більш того, якщо симптоми не приносять явного дискомфорту, поспішати з ними розправлятися ні в якому разі не варто, і ось чому:

  • По-перше, організм самостійно починає боротися з хворобою, а ви, збиваючи симптоми, тільки заважаєте йому на початкових етапах. Зрозуміло, пити чаї з лимоном і малиною зайвим точно не буде, а ось бездумно ковтати таблетки, пшикати різноманітні спреї в ніс і приймати сиропи від кашлю – скоріше погіршать стан здоров'я, ніж допоможуть одужати, враховуючи, що ви ще не розібралися, яка саме хвороба вас здолала. Тому що якщо це звичайне ГРВІ, то на початковому етапі така температура просто не повинна збиватися
  • По-друге, у дорослих температура (під пахвами) взагалі вважається в межах норми – від 36,1°C до 37,2°C. Невелике підвищення може раптово пропасти, як і з'явилося. Це може бути всього лише разова реакція організму на якийсь подразник. А ви тим часом можете почати її збивати або лікувати, хоча в цьому немає явної потреби, а значить є ризик собі нашкодити. Але все-таки варто починати бити тривогу, якщо зазвичай у вас 36,6°C, але в останні кілька днів (тиждень) температура тримається на рівні 37°C і трохи вище. Тоді явно щось не так і слід звертатися до лікаря.

хвороба
хвороба, pixabay

Причини, які викликають тимчасове підвищення температури, але не є небезпечними для організму

Що може сприяти підвищенню температури тіла, але при цьому не є небезпечним і не свідчить про наявність хвороби:

  • Температура на рівні 37°C може триматися у жінок в період менструального циклу, а також під час овуляції.
  • Якщо ви виміряли температуру незабаром після завершення фізичного тренування. Підвищення температури в цей період може бути цілком логічним і обґрунтованим. Виміряйте її ще раз через кілька годин, швидше за все, температура вже буде знову нормальною.
  • У жаркий день після вулиці температура тіла може також підвищитися через перегрів або після тривалого перебування на сонці, особливо без головного убору. В цьому випадку, якщо інших симптомів немає, треба просто дати тілу охолонути, обов'язково випити прохолодної (але не холодної), води, вмитися. Якщо є інші симптоми, такі як блювота та/або запаморочення – значить у вас сонячний чи тепловий удар, і краще викличте швидку, а також підготуйте розчин, що поповнює кислотний і водний баланс.
  • Увечері часто температура тіла підвищується, і стає на кілька десятих градуса вище норми, особливо, після активного дня. Якщо немає інших симптомів, швидше за все, треба просто лягти і відпочити, постаратися виспатися. Після пробудження, вранці варто ще раз оцінити свій стан і самопочуття, виміряти температуру, зрозуміти, чи болить горло, чи з'явився нежить – якщо все добре, то температура напередодні просто піднялася від втоми і активності і вдень вона знову буде нормальною. Спостерігайте свої статки також протягом дня, постарайтеся сильно не перенапружуватися і робити в робочий час невеликі перерви.
  • Температура може підвищуватися, якщо людина перебуває у стресовому стані або перенервував. Таку температуру називають - психогенна температура. Вона стане нормальною незабаром після того, як людина заспокоїтися.
  • Іноді температура незначно може підвищуватися, якщо ви почали приймати якийсь новий лікарський препарат, наприклад, таке іноді трапляється при прийомі антибіотиків. Температура стане нормальною через 7-10 днів, але краще про це повідомити свого лікаря, можливо, він прийме рішення призначити інший препарат. Після скасування або завершення прийому такого препарату температура знову повинна нормалізуватися.
  • Субфебрильна температура у жінок старшого віку може бути супутницею клімаксу.

ліки і термометр
ліки і термометр, pixabay

Коли температура вище 37°C свідчить про небезпеку

На жаль, дуже часто підвищення температури в тілі все-таки свідчить про початок хвороби, тому важливо стежити за своїм станом. Але збивати на ранніх термінах таку температуру все-таки не варто.

В яких випадках при підвищенні температури необхідно насторожитися:

Респіраторні захворювання. У сезони грипу і простуд, погану погоду, під час спалахів хвороб і епідемій підхопити щось вірусне не так вже й складно. Зазвичай разом з підвищенням температури йдуть знайомі всім нам характерні симптоми: нежить, кашель, озноб, головний біль, слабкість в тілі і т.д. Іноді, звичайно, температура спершу може підвищуватися сама, але, можливо, таким собі способом організм дуже швидко впоратися з вірусом, і інші симптоми навіть не встигнуть проявитися. Саме тому не варто поспішати збивати температуру і приймати всілякі препарати, які знімають симптоми – організм може просто не встигнути побороти вірус, і ви зробите тільки гірше. А ось до лікаря звернутися при перших ознаках застуди все-таки варто.

Інфекція сечостатевої системи. При таких недугах крім незначного підвищення температури людина може відчути біль під час сечовипускання, печіння, часті позиви в туалет. У цьому випадку не варто затягувати з візитом до уролога, бо запускати такі хвороби – вийде собі дорожче.

Залізодефіцитна анемія. Підвищення температури при такому стані відбувається через те, що порушується терморегуляція тіла при нестачі заліза. Тому важливо тримати на контролі рівень гемоглобіну і приймати відповідні препарати, якщо виявиться така проблема. Препарати самостійно призначати собі не варто, краще проконсультуватися з лікарем, тому що можуть бути якісь фактори, які ви не врахуєте. Лікар же підбере вам оптимальний варіант.

Грип, фото: zoda.gov.ua
Грип, фото: zoda.gov.ua

Аутоімунні захворювання, пухлини. На жаль, такі хвороби проявляються далеко не відразу, що потім ускладнює їх лікування, тому що нерідко час буває вже упущено. І якщо проявився такий симптом, як незначне підвищення температури, і тримається він досить довго, а також є відчуття млявості, слабкості, хворобливість всього тіла, надмірне потовиділення, зниження ваги, то слід негайно відправитися до лікаря. Фахівець призначить базові аналізи, включаючи біохімічні, за результатами яких можуть бути призначені додаткові, включаючи також і УЗД і подальше лікування або консультації інших фахівців.

Хронічні інфекції. Як правило, організм починає підвищувати температуру, якщо виявляє будь-які віруси або бактерії і вважає їх для себе небезпечними. І якщо кількість їх не дуже велика, то і підвищення температури буде незначним. В цьому випадку є сенс пройти диспансеризацію у різних лікарів, тому що в цьому випадку може бути все що завгодно, включаючи карієс, захворювання горла, нирок і т.д.

Тиреотоксикоз. Це таке захворювання, коли відбувається продукування більшої кількості гормонів щитовидною залозою, ніж потрібно організму. Це і може бути причиною несуттєвого підвищення температури. При цьому людина може у себе виявити і деякі інші ознаки тиреотоксикозу: нервозність, підвищена пітливість стрибками, надмірна втомлюваність, зниження ваги, прискорене серцебиття. В цьому випадку слід здати аналізи для контролю гормонів щитовидної залози. Після цього терапевт і ендокринолог оцінять стан здоров'я і дадуть подальші свої рекомендації.

Туберкульоз. На жаль, туберкульоз така хвороба, виявити яку на ранніх етапах без діагностики практично неможливо. Саме тому людям радять мінімум один раз на рік проходити флюорографію. При цьому, якщо крім температури також почався кашель, який не припиняється тривалий час, а також слабкість, апатія, втрата апетиту, зниження ваги, то варто не відкладати візит до лікаря і перед тим самостійно зробити флюорографію. Терапевт далі розповість, що робити і, при необхідності, направить до більш вузьких фахівців.

Глистові інвазії. Нерідко в організмі поселяються паразитичні черви. Особливо така небезпека збільшується в літній період при вживанні свіжих фруктів і овочів з грядок, під час купання у відкритих водоймах і т.д. При недотриманні правил гігієни можна підхопити таких співмешканців. На жаль, такі паразити також здатні провокувати тривалу субфебрильна температура тіла. Супутні симптоми при цьому (але не завжди): шлунково-кишкові розлади. Як виявити глистів? Зазвичай аналіз крові або калу здатний показати наявність паразитів в організмі.

Запалення, які викликаються бактеріями: хвороби простати у чоловіків, захворювання жіночої статевої системи, проблеми з легенями, нирками і ураження інших органів. Нерідко, такі захворювання вимагають негайного лікування іноді навіть і оперативного втручання.

Чи варто звертатися до лікаря при температурі 37?

Якщо температура на відмітках 37,2, 37,4, 37,5 тримається протягом декількох днів і не падає, і ви не розумієте, що може бути причиною цього, краще все-таки відправитися до лікаря і, як мінімум, здати базові аналізи для розуміння загальної картини стану здоров'я. Адже якщо дійсно є якась проблема, то краще її виявити якомога раніше, щоб не втрачати час і встигнути пролікуватися. Адже відомі випадки запущених хвороб, які себе зовні практично ніяк не виявляли.

І якщо лікар не виявить нічого страшного, то краще в цьому все-таки переконатися емпіричним шляхом, а не пускати все на самоплив. Можливо за результатами обстежень досить буде просто пропити якийсь необхідний для вас комплекс вітамінів або взяти кілька днів відпустки. А також не зайвим буде провести повне обстеження організму.

Підвищена температура у маленьких дітей

У дитини, особливо у грудної, час від часу може раптово підвищуватися температура. Це може бути реакція на зуби, початок дитячої вірусної інфекції, наслідок вакцинації, хоча не виключено таке підвищення і при грипі, ангіні, застуді, нерідко причина може так і залишитися невідомою. Чи варто з дитиною при такому підвищенні температури йти до лікаря? Звичайно варто! Особливо, якщо дитина грудна і не вміє ще говорити.

Зрозуміти, що з ним відбувається може тільки лікар. Швидше за все, нічого серйозного і страшного, але переконатися в цьому ви зможете тільки на консультації. Пускати на самоплив такі симптоми у дитини ні в якому разі не можна. Крім того, з огляду на, що імунітет у малюків тільки формується, вони часто є більш схильними до вірусних інфекцій, ніж дорослі.

У підлітка також може раптово і несильно підвищуватися температура в зв'язку зі стрибками активного, а також перебудовою організму. Якщо саму дитину це не дуже турбує, то нервувати і бігти до лікаря в цьому випадку не обов'язково. Але якщо це заважає навчанню, впливає на самопочуття, то тоді необхідно звернутися до фахівця, щоб зрозуміти чи немає інших захворювань, а також здати аналізи і оцінити стан організму в цілому. Зараз існує чимало препаратів, які допомагають дітям в такі складні періоди життя, включаючи вітамінні комплекси і заспокійливі препарати.

Підвищена температура при вагітності та під час лактації

Як правило, регуляція температури тіла відбувається завдяки виробленню гормонів. Тому підвищення температури під час вагітності, особливо на початковому етапі, нерідко зустрічається у жінок, тому що відбувається перебудова організму, адже йде збільшення продукування гормонів. Постійна температура 37,3°C в період першого триместру вагітності, навіть якщо вона триває місяць і більше, не вважається чимось небезпечним, скоріше це варіант норми, якщо лікар виключає інші варіанти.

Як правило, піднімається вона вище до вечора, а вранці спадає. До кінця першого триместру зазвичай температура вирівнюється, але іноді зберігається і супроводжує постійно навіть протягом всієї вагітності. Якщо інших симптомів немає, а всі аналізи в нормі і лікар не б'є на сполох, значить переживати не варто і збивати, а також лікувати її точно не треба.

При лактації, особливо на перших строках, коли ще тільки йде налагодження процесу, не виключені прояви ознобу і незначне підвищення температури (тридцять сім або трохи вище). Підвищується також температура і при маститі (запалення грудей), при лактостазах (застої в молочних протоках). При таких симптомах слід якомога швидше відправитися до фахівця, так як є ризик зникнення молока, появи сильних болів у грудях і розростання проблеми.