Відомо, що провінція Ухань, в якій стався спалах коронавіруса - це один з найважливіших промислових і логістичних регіонів КНР. Тут працюють понад 300 найбільших компаній світу, німецька SAP, французький автогігант Groupe PSA, а також Microsoft. Відомо, що в 2019 році зростання ВВП Ухані склав 7,8%, що на 1,7% вище, ніж в середньому по країні.

Багатьох аналітиків і експертів турбує питання, чого варто очікувати світовій економіці від поширення нового вірусу в Китаї і чи вплине це якось на Україну.

Коронавірус з Китаю, фото 24 канал
Коронавірус з Китаю, фото 24 канал

Вірус вже зафіксовано в США, Німеччині, Таїланді, Південній Кореї, Японії, Австралії, Франції, Канаді. Клієнти з усього світу вже бояться користуватися сервісом доставки товарів з Китаю AliExpress. Влада Китаю виділила 60,33 млрд юанів (8,74 млрд дол) на стримування поширення коронавіруса пневмонії, а міста, де виявлено вірус, закривають на карантин.

Коронавірус з Китаю, фото: Twitter @ChuBailiang
Коронавірус з Китаю, фото: Twitter @ChuBailiang

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Що відбувається на світових ринках

Світові ринки стрімко падають на новинах про поширення смертельного китайського коронавіруса. Впали практично всі ключові фондові індекси: японський Nikkei втратив більше 2%, британський FTSE 100 – 1,86%, французький індекс CAC 40 – 1,73%, німецький DAX – на 1,53%.

"Найбільше втратили банки, сировинні, транспортні, туристичні тощо компанії. Китайський ринок акцій, це в основному ринок китайських інвесторів. Їм зсередини ситуація видніше. Якщо падіння продовжиться, значить вони не дуже оптимістичні", — пишуть аналітики.

Коронавірус в Китаї, фото з вільних джерел
Коронавірус в Китаї, фото з вільних джерел

Як китайський вірус вплине на Україну

Як тільки іноземці припиняють скуповувати наші держоблігації і під них припиняє надходити долар, курс гривні тут же починає знижуватися. Однак на облігації (ОВДП) в гривні залишається досить високий відсоток (10-11%). Аналітик Олексій Калачов вважає, що відхід інвесторів з України, щоб вкласти гроші в розвинені країни, може призвести до падіння курсу гривні на 10-15% — до 27-28,30 грн/$.

Нагадаємо, у Китаї оголосили воєнний стан через коронавірус: 15 млн людей живуть в ізоляції від світу.

Як повідомляв Знай.uа смертельний коронавірус: в Україну везуть тест-системи для діагностики, заява МОЗ.

Знай.uа писав, Україна закриває всі рейси з Китаєм, земляки покинуті на розтерзання коронавірусу.