В цей день відзначають народне свято, але згадують за православним календарем Афанасія Великого. Тому свято називають Афанасьєвим днем, Афанасьевыми морозами, Гусячим святом або Афанасієм Ломоносом. Своє прізвисько святий отримав за те, що в цей час були такі сильні морози, що щипали ніс, ніби ламали його.

Є також повір'я, що в цей день відьми влаштовують шабаш, злітаються на мітлах, кричать, гуляють, веселяться, а потім очманілі повертаються і знущаються над людьми. Знаючи це, кожен хотів захистити будинок від різноманітної нечисті. Тому що вона може принести дуже багато бід. Робили це хто самостійно, а хто просив допомоги у найближчого мага або знахаря. Опівночі намагалися провести обряд і заговорити пічну трубу. Люди вірили, що саме через неї нечисть залітає в будинок. Чоловіки брали кнути в руки і обходили село. Вони били по стінах будинків і господарських будівель.

Народні прикмети на 31 січня

Іноді якусь жінку вважали відьмою. Якщо вона приходила у двір, то її обов'язково повинен був зустріти господар з дружиною. Іншим членам родини не варто переступати поріг дому, їм можуть наврочити. Потрібно тричі перехреститися і дізнатися у відьми, навіщо вона прийшла. Їй ні в якому разі не можна нічого давати, але і грубити теж не потрібно. Відмовте їй обережно і спровадьте за ворота. Потім до вхідних дверей потрібно насипати доріжку з четвергової солі, а також насипати золи. Тоді нечисть повинна піти.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Свята 31 січня, фото: Азбука веры
Свята 31 січня, фото: Азбука веры

Також у наших предків це був останній день сватання і до Масляної вже одружуватися не вийде. А саме весілля можна буде зіграти тільки після Світлого Воскресіння. Тому якщо хтось ще раніше думав, хоче він одружується чи ні, це був крайній термін. А ввечері молоді люди намагалися не ходити на побачення, щоб відьми не вкрали, особливо дівчат. Для танців, пісень, ігор та інших подібних гулянь намагалися збиратися в світлий час доби. Навіть боявся сьогодні не розповідали, щоб відьми не підслухали, і не почали знущатися. А проти злих духів намагалися проводити різні обряди, змови, ритуали і носили при собі обереги.

Як повідомляв Знай.uа у той час як ще не затих скандал про величезні зарплати чиновників, вирішили завдати нищівного удару по фінансах самих звичайних бюджетників.

Також Знай.uа писав, що тепер школярам доведеться вчитися і спілкуватися, а ось про інтернет і гаджети можна надовго забути.

Ще Знай.uа писав, що в Україні повідомили, якими способами захиститися від коронавіруса.