В народі відзначають свято Тимофіївські морози. Назвали його так, бо православні християни відзначають день пам'яті святого Тимофія, який був не тільки апостол від 70-ти, але ще і єпископом. День називали в його честь просто Тимофієм. Тимофіївсські морози вважались одними з найбільш сильних і повинні були настати саме в цей день. А ще його іноді називали Полузимником, так як саме сьогодні наступала половина зими.

Майбутній апостол народився в Малій Азії в місті Лістри. Його обрали апостолом від 70-ти, тобто одним з помічників учнів Христа. Павло вважав його своїм улюбленим учнем, він часто проповідував разом з ним і супроводжував його в подорожі. Але потім Павло вирішив зробити Тимофія єпископом Ефеським, де святий прослужив близько 15 років. Однак в один день відзначали язичницьке свято, і Тимофій намагався змусити людей перестати, проповідував їм, тому язичники його забили камінням. На момент мученицької смерті йому було 80 років.

Свята 4 лютого, фото: Агиос
Свята 4 лютого, фото: Агиос

Чого не можна робити

В цей день є тільки одна найважливіша заборона – не можна виносити сміття і непотріб з дому, особливо ввечері. Так ви можете віддати своє щастя. За місячним календарем це спокійний день, від якого не слід чекати непередбачуваних неприємностей або подарунків долі, однак слід навчитися приборкувати свої емоції і стежити за здоров'ям.

Народні прикмети на 4 лютого

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Прикмети, прислів'я та повір'я

  • Мороз на Тимофія забирає з собою половинку зими.
  • Якщо здивували морози на Опанаса, то варто почекати ще тимофіївських, вони будуть сильніше.
  • Скло запотіває під час морозу – до потепління.
  • Якщо морозні візерунки в основному розташовані вертикально, то будуть морози, а якщо горизонтально – потеплішає.
  • Велика кількість снігу принесе хороший урожай хліба.
  • Придивіться до снів і обов'язково запам'ятайте їх, вони будуть віщими.
  • В цей день народжуються суворі люди.

Як повідомляв Знай.ua тепер навчальні ролики можна дивитися не тільки на YouTube. Goggle попрацювали над гідною заміною.

Також Знай.ua писав, у Польщі більше не раді заробітчанам з України.

Нагадаємо, на Стрітення Господнє, яке буде дуже скоро, є свої заборони, яких варто дотримуватися.